Нова генерација RAM меморије доноси двоструке брзине

Срна
Нова генерација RAM меморије доноси двоструке брзине

Ако се иоле разумијете у рачунаре, онда знате да је RAM (Random Access Memory) један од најважнијих детаља у мозаику квалитетног, поузданог и што је у данашње вријеме врло битно, брзог рачунара.

Посљедњи стандард тренутно је DDR4 RAM меморија, чији се развој завршио још 2012, али је свој прави замах и експанзију на тржиштима широм свијета досригао тек три године касније.


Многи су били незадовољни и нестрпљиви што се толико дуго чекало, а сада се припрема - DDR5.

Организација JEDEC, која је практично задужена за стандардизацију рачунарске меморије, недавно је објавила на својим званичним страницама да стиже нови стандард DDR5 RAM меморије.

Оно што просjечног корисника највише занима је брзина у односу на тренутни DDR4 стандард и ту су вијести више него одличне.

Према JEDEC најавама, DDR5 ће удвострућити брзине у поређењу с актуелним стањем.

Нешто мање радости ће донијети податак да се финализација DDR5 стандарда очекује 2018 године, али ће се у продукцији наћи тек 2020. јер ће до тада сви произвођачи RAM меморије бити спремни за масовну продукцију и дистрибуцију.

Свакако, не треба заборавити да ће нови RAM стандард за собом повући и многе друге промјене у рачунарској индустрији, јер ће све компоненте морати да буду усклађене с нови стандардом како би све радило онако како је замишљено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана