Nokia тражи забрану за HTC One у Енглеској

BBC
Nokia тражи забрану за HTC One у Енглеској

Компанија Nokia је затражила судску забрану за увоз и продају паметног телефона HTC One у Енглеској, који финској компанији у на овом тржишту представља једног од главних конкурената.

Овај захтjев Нокие је подстакнут побjедом у правном спору око повреде права патента који се тиче дизајна модулатора из 1998. године, дијела телефона који служи за пренос података. Nokia такође тражи и новчану накнаду због повреде патента, а из компаније HTC је након ове одлуке суда у Енглеској саопштено да су "разочарани одлуком" и да намјеравају да се на њу жале.

Тајванска компанија тврди да је технологија која је била предмет спора била саставни дио чипова које је HTC-у испоручивала компанија Qualcomm и наглашава да је Nokia у Америци са Qualcommом потписала договор о томе да их због тога неће тужити.

Азијска фирма је сугерисала да због те ситуације није требало да тражи лиценцу, јер се по америчком федералном закону сматра да је право на патент исцрпљено онога тренутка када је он продат и користи се у оквиру неког другог производа, као што је то овде случај и да је HTC купујући Qualcommове процесоре платио и цијену за искоришћавање патента на модулатор.

Међутим, суд је одлучио да уговори у Америци не замјењују сва права која има Nokia на своје патенте који су регистровани у Европи.

"Уколико немају право за продају у Европи, онда купац те лиценце, чак и у посредном случају, као што се овде ради, не може је користити ни у каквом облику", пише у рјешењу суда.

"HTC не може да има већа права куповином Qualcommомових чипова, него што је обим права који је Qualcomm добио од Нокие", додаје се у саопштењу.

Nokia је такође покренула судске процесе за исти случај и у Њемачкој, Јапану и Америци, а ово је ове године већ трећи случај у коме је Nokia оптужила HTC за повреду неког од њених патената, потврђено је у финској компанији.

У септембру Америчка трговинска комисија је донијела одлуку у којој се констатује повреда права на два Нокијина патента од стране HTC-а, а у марту је суд у Манхајму у Њемачкој HTC-у наложио да престане да повређује један од Нокијиних изума који се тиче штедње енергије у електронским уређајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана