„Нокиа“ се повлачи са руског тржишта

Срна
Foto: nokiamob.net

ХЕЛСИНКИ- Фински произвођач телекомуникационе опреме "Нокиа" повлачи се са руског тржишта, рекао је извршни директор Пека Лундмарк.

Док је неколико сектора, укључујући телекомуникације, изузето од неких санкција из хуманитарних или сродних разлога, "Нокиа" је саопштила да је одлучила да је напуштање Русије једина опција.

"Једноставно не видимо никакве могућности да наставимо са радом у Русији у тренутним околностима", рекао је Лундмарк, идући корак даље од ривала "Ериксона" који је саопштио да на неодређено вријеме обуставља пословање у Русији

Он је додао да ће "Нокиа" наставити да подржава клијенте током процеса изласка, а у овој фази није било могуће рећи колико ће дуго трајати повлачење.

У саопштењу се наводи да се "Нокиа" пријављује за релевантне лиценце за подршку купцима у складу са тренутним санкцијама.

И "Нокиа" и "Ериксон" остварили су низак једноцифрени проценат продаје у Русији, гдје кинеске компаније као што су "Хуавеј" и "ЗТЕ" имају већи удио.

Лундмарк је рекао да "Нокиа" неће имплементирати план најављен у новембру за успостављање заједничког предузећа са руским фирмом "ИАДРО" за изградњу 4Г и 5Г телеком базних станица.

Одлука "Нокије" да напусти Русију, према ријечима Лундмарка, утицаће на око 2.000 радника, а постоји могућност да се некима од њих понуди посао у другим дијеловима свијета.

"Нокиа" има око 90.000 запослених широм свијета.

"Много тога би се морало промијенити прије него што буде могуће размотрити поновно пословање у земљи", рекао је Лундмарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана