Нокиа је прошлост, живјела Newkia са Андроидом!

Мондо
Нокиа је прошлост, живјела Newkia са Андроидом!

Иако многи нису били шокирани вијешћу да је амерички Мајкрософт купио финску Нокију, сада ће вјероватно бити.

Наиме, неколико бивших запослених компаније Нокиа, укључујући Томаса Хенрика Зилијакуса, у процесу је креирања нове фирме, назване Newkia (звучи помало кинески, зар не?). Newkia ће наставити традицију хардверски беспријекорних смартфона, које познајемо од Нокије, али овог пута са Андроид оперативним системом. Према неким изворима господин Зилијакус је окупио "екипицу" некада најбољих Нокијиних инжењера, радника и дизајнера, који су преко Зилијакусове фирме Mobile FutureWorks Inc.. прије Мајкрософта покушали да купе Нокију, али нису успјели.

Ова групица, окупљења око Зилијакуса, никада се није слагала са одлукама борда директора у вези са Виндоуз Фоун платформом, а као главног кривца за све што се Нокији у посљедње двије и по године десило виде Стивена Елопа, некадашњег Нокијиног директора.

Newkia ће убрзаним развојем, за који су средства већим дјелом већ сакупљена, покушати да дође до лиценце за нови Андроид Nexus уређај, који би, према наводима портала AndroidHeadlines, требало да се зове Lumia Nexus.

Овај телефон, ако све буде како Newkia планира, требало би да има дисплеј од 5 инча, LCD3 матрице, двије камере, укључујући позадинску PureView, Qialcom Snapdragon S4 процесор на 2 GHz, сјајну графику, 32 GB интерне + 2 GB RAM меморије, Андроид КитКат 4.4 OSA и батерију Li-Po типа на 2.000 mAh.

Према ријечима оснивача Newkia компаније, први телефон са Андроидом и Нокијиним хардверским ДНК-ом требало би на тржиште да стигне до 2014. године. Како је Мајкрософт купио хардверско одјељење Нокије и даље постоји шанса да друга компанија користи бренд као што је PureView или да примјењује сличан начин на који су телефони израђивани. Остаје само да се види колико ће цијелу причу Newkia моћи правно да "подигне на ноге"…

Иначе, не би било лоше видјети сјајан хардверски телефон са Андроидом, макар он био и Newkia! То би било право освјежење и својеврсно оживљавање недосањаног сна: Нокиа са Андроидом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана