Њемачка добија опуномоћеника за интернет?

Дојче веле
Њемачка добија опуномоћеника за интернет?

Интернет активности постају све учесталија међународна тема. Сада би и Њемачка требало да добије опуномоћеника који ће се бавити питањима интернета. Хоће ли на тај начин подаци грађана постати сигурнији?

Ако један Американац сматра да је угрожена његова приватност, он може да поднесе тужбу пред судом. У обрнутом случају, један Њемац у САД због тога не може да захтјева правду пред судом. На то се жали опуномоћеник Њемачке Владе за заштиту података и слободу информација Петер Шар. Он иде и корак даље: међународне тајне службе шпијунирају у иностранству и при томе делимично игноришу законе држава у којима дјелују, преноси Дојче веле.

Најновији случај је скандал о прислушкивању који је вршила америчка тајна служба НСА. На основу таквих примјера, Петер Шар је закључио да се по питању међународне сарадње када је ријеч о интернет активностима, још доста мора урадити.

- Радовао бих се када би питање права грађана дошло у први план и то на међународном нивоу. Јер, наша слобода је масивно угрожена ако све државе надгледају интернет примјењујући при том своје националне законе.

Изгледа да сличан став има и њемачко Министарство спољних послова. Министар спољних послова Гидо Вестервеле по први пут жели да именује опуномоћеника за интернет активности. Ову функцију би требало да преузме Дирк Бренгелман, саопштило је Министарство. Овај искусни дипломата је до недавно био савјетник за безбједносно-политичка питања генералног секретара NATO.

Више информација није саопштено. На питање DW, какве би конкретно задатке у будућности требало да има Бренгелман, министарство је послало саопштење у коме се само каже да “одлука шефа дипломатије Вестервелеа да уведе једно овакво службено мјесто, осликава растућу потребу да се ријеше питања у вези са активностима на интернету.

Дирк Бренгелман ће на међународном нивоу заступати њемачке интересе у интернету”, наводи се поред осталог. Заштита интернет простора ће свакако на међународном нивоу у наредним годинама и деценијама имати приоритет.

“Политичари морају да делују, а не само да причају”

Експерт за заштиту података и правник Мартин Фетер сматра да је одлука о именовању опуномоћеника за интернет активности исправна, али да то није довољно: “Није нам потребан опуномоћеник за интернет активности који ради дипломатски, већ нам је потребан одбрамбени интернет центар. Ако се онда именују одговорни за те функције, они треба да буду из кругова компјутерских стручњака, а не дипломатије, каже Фетел.

Да би се међутим у Њемачкој побољшала заштита података, морају се промијенити досадашња правила, каже Фетел.

Тако се на примјер мора укинути споразум о размјени података путника ваздушног саобраћаја. Тај споразум који је одобрила ЕУ, САД омогућава да приступе личним подацима путника.

Ту је и програм за прислушкивање под називом Присм.

- Њемачка мора јасно да стави до знања САД да то не иде, каже Фетел.

- Прије свега је важно да се изради концепт који ће омогућити бољу заштиту података грађана у дигиталној ери, став је Петера Шара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана