Нијемци праве „национални Интернет”?

Dw.de
Нијемци праве „национални Интернет”?

Нијемцима је доста шпијунирања америчких тајних служби. Велики провајдери попут Телекома заговарају (не)могуће. Осим кодирања мејлова, предлаже се и увођење тзв. “националног интернета”. Брисел негодује.

Контрола “споља” или “изнутра”

Њемачки телеком (Deutche Telekom) планира да заштити електронску пошту корисника од радозналих очију страних тајних служби. Они зато предлажу да се размjена података између корисника, барем у Њемачкој спроводи искључиво преко сервера на домаћем терену. Стручњаци сумњају у успјех те идеје.

„Национално преусмјеравање” – нови је слоган њемачког Телекома. Након афере са шпијунирањем америчке службе NSA, Дојче телеком покушава да поврати повjерење јавности иницијативом да се интернет-саобраћај задржи унутар граница Њемачке. „Према овој идеји, подаци који се на Интернету крећу од пошиљаоца до примаоца у Њемачкој, не би се слали преко других земаља, што се сада често дешава”, појаснио је портпарол Телекома Филип Бланк за Дојчевеле.

Иницијативом је обухваћена електронска пошта, али и свеукупан проток информација на Интернету. Тиме би се заобишле магистрале података и чворишта у иностранству, за које се сумња да су под присмотром. Дојче телеком дозвољава могућност да се та област касније прошири и укључи земље шенген-зоне.

Интернет надилази државе

Маркетинг њемачког Телекома? Стручњаци су скептични, и сматрају да је тај план тешко спровести. Структура Интернета налаже да подаци траже најбржи и најефтинији пут кроз глобалну мрежу. Главни уредник IT часописа „iX” Јирген Зегер каже да је могуће задржати размjену мејлова унутар њемачких граница. Ипак, за тако нешто морао би да се жртвује принцип, према којем се подаци шаљу најлакшим путем, а биле би неопходне и додатне инвестиције у мрежну инфраструктуру, односно - коришћење Интернета могло би да постане скупље.

Било би још теже да се у њемачким оквирима задржи комплетан интернет-саобраћај (између њемачких корисника). Кључни сервери се углавном налазе у Сједињеним Државама, каже Зегер. Да би се успоставио „национални Интернет” потребна је „веома компликована и скупа инфраструктура, попут оне у Саудијској Арабији и Ирану”.

Електронска пошта никад није безбједна

Немогућа мисија Да ли ће „национални Интернет” заиста допринети безбједности? Зегер подсјећа да „потпуно контролисани, национални Интернет значи и да ће морати да се зна ко шаље податке, какви су то подаци и гдје се шаљу. У том случају, ствара се платформа надзора иза којег стоји држава.” Дакле, чак и ако би се спречило шпијунирање страних служби, њемачке би ипак биле у позицији да читају мејлове.

Дојче телеком предлаже и да се мејлови кодирају. Та фирма се недавно консултовала са другим интернет-провајдерима, како побољшати сигурност размјене мејлова. Ипак, ни то неће бити довољно да се увод у електронску пошту потпуно забрани. Наиме, на путу од пошиљаоца до примаоца постоје тачке гдје се кодирање прекида, да би се поруке скенирале, и установило да ли преносе вирусе.

Притисак на политичаре

За Јиргена Зегера из часописа „iX” иницијативе Телекома „помало личе на представу за јавност”. Ипак, он каже да је добро што се у јавности расправља о повјерљивости података. Портпарол Телекома, Бланк сматра да су политичари на потезу: „Невезано за наш предлог о систему за национално преусмеравање, ми вјерујемо да је за немачке кориснике важно да се усвоји некакав споразум о заштити података на европском нивоу.” О таквом споразуму се већ дуго говори, а он би могао би да уведе законска правила и за стране фирме које нуде услуге у Европи.

Европска комесарка Нејли Крус није импресионирана предлогом Телекома. Она сматра да је „национални Интернет” грешка, преноси часопис „Шпигел”. Она сматра се не може освајати глобално тржиште, ако се подаци затворе унутар националних граница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана