Ниједан нови телефон од 2024. неће долазити са пуњачем у кутији

ГС
Foto: nezavisne.com

Произвођачи паметних телефона би, од 2024. године, могли да буду приморани да престану да дистрибуирају пуњаче уз своје уређаје.

То је циљ приједлога закона који ће наметнути јединствени стандард пуњења малих електронских уређаја и забранити продају пуњача уз мобилне телефоне, преносе Независне.

Европска комисија би ове недјеље могла да представи приједлог закона који предвиђа увођење универзалног пуњача за електронске уређаје, којим би на територији Европске уније била забрањена продаја пуњача у пакету са уређајима.

Овај потез има за циљ да се смањи гомилање електронског отпада, највише онога који се доводи у везу са производњом нових и одлагањем старих неупотребљивих уређаја, телефона, таблета, слушалица, камера и звучника, пише ТechRadar.

Као заједнички стандард за све уређаје могао би да буде предложен USB-C, који је већ 2018. био уграђен у нешто мање од трећине свих паметних телефона продатих у државама чланицама ЕУ, преноси Телеграф.

Произвођачи уређаја се противе оваквим настојањима Европске уније, која у различитим облицима трају више од 10 година.
Најгласнији међу њима је Епл, који уз свој Ајфон и друге уређаје, продаје сопствени Лајтнинг прикључак.

У Европској комисији се надају да ће, послије јавне расправе и законодавне процедуре, нови закон моћи да ступи на снагу током 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана