Невјероватно брзи wireless 5G тестиран у Њујорк

Aгенције
Невјероватно брзи wireless 5G тестиран у Њујорк

Највећи свјетски произвођач мобитела Samsung направио је помутњу прошле седмице када је најавио ултрабрзу wireless технологију која је неслужбено названа "5G".

Систем је импресиван али још у фази развоја. Када 5G стигне, комбинираће нове wireless протоколе са мрежним дизајнима и сличним малим трансмитерима.

Из Samsungа кажу да њихови нови трансмитери могу слати и примати податке брзином већом од гигабајта у секунди на даљини од два километра, а на мањој удаљености могу преносити брзином од десетак гигабајта у секунди. Ово се може поредити с прошлим стандардом од 75 мегабита по секунди познатом као 4G LTE.

Samsungова технологија се ослања на платформу дијапазона од 28 гигахерца која може носити размјерно више података али је могу блокирати зграде, људи, лишће и киша.

Експерти из ове фирме тврде како ће увелико ублажити ове проблеме кориштењем 64 антенских елемената који спречавају ширење talasa што је до сада спречавало пренос података на већим удаљеностима.

Рад је тестиран у стварном свијету. Прошлог љета академска лабораторија NYU Wireless извела је тест за Samsung у Њујорк и Аустину у Тексасу и откривено је како технологија ради добро на 200 метара удаљености од трансмитера чак и у затрпаном окружењу.

"Већина људи је имала исту реакцију: како може радити? Али показали смо да може", рекао је Тхеодоре Раппопорт, директор NYU Wirelessа.

Ова унапријеђена технологија с малим станичним одашиљачима могла би покупити сигнал с удаљености неколико десетина метара и пренијети је на прикључак на интернет.

Ако би у сваком дому био је дан овакав он би могао покрити цијело сусједство или урбану мрежу са станичном покривеношћу без тражења било какве велике базичне станице.

Samsung је најавио да ће нови технолошки изум бити доступан 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана