Неко је инвестирао милион долара у апликацију која говори „Yo

Б92
Неко је инвестирао милион долара у апликацију која говори „Yo

Било је потребно свега 8 часова да се направи ова апликација, и једина ствар коју вам дозвољава јесте да шаљете „Yo" вашим пријатељима. Многима се ово чини попут шале, али за креатора апликације, ствари су много озбиљније, пише сајт Тhinkprogress.org.

Ор Арбел, који је прије три мјесеца направио ову апликацију, дао је отказ на послу и прешао на други крај свијета – из родног Израела преселио се у Сан Франциско, како би сво своје вријеме могао да посвети раду на апликацији.

Он тренутно отвара канцеларију, запошљава људе и тражи стратешке партнере, и не само то, он је од инвеститора већ обезбједио милион долара.

Дакле, да ли је Арбел направио паметан животни потез?

Да ли је „Yo", апликација коју он назива „контекстуалном комуникацијом", будућност слања порука? Или је интересовање инвеститора за ову апликацију показатеља да се налазимо у сред још једног „интернет мијехура"?

"Yo" је врло проста апликација. Дозвољава вам да пошаљете нотификацију свакоме ко такође посједује ову апликацију. Све нотификације говоре исту ствар: "Yo".

Арбел каже да углавном разумијемо шта Yo значи у зависности од тога ко вам га шаље и када.

Судећи по њему, "једном када почнемо да користимо апликацију, њен утицај на наш живот је невјероватан".

Апликација је до сада привукла 50.000 корисника који су до сада послали преко 4 милиона Yoова.

Међутим, зашто не бисмо једноставно послали Yo путем неке друге апликације за слање порука?

Арбел сматра да је примарна корист ефикасност. Код изузетно популарне апликације WhatsApp, која вам дозвољава да шаљете ријечи по вашем избору, потребно је једанаест додира екрана како бисте послали Yo. Са изворном апликацијом потребно је свега 2 додира екрана.

Поређење са WhatsAppом такође може да јасно укаже на Арбелову генералну стратегију. Facebook је у мају купио WhatsApp за 19 милијарди долара иако је профит компаније био занемарљив.

Арбел сматра да свако ко користи WhatsApp че исто тако жељети и Yo. Уколико он успије да претвори Yo у нешто у шта ће већа компанија веровати да је барем 1 одсто вриједно као и WhatsApp, то је и даље 190 милиона долара.

Међутим, како наговорити инвеститоре да је могуће зарадити новац у послу слања Yo порука? Арбел ве’ ради на програмском интерфејсу који ће му дозволити „партнерства са другим брендовима".

„У будућности ћете моћи да добијате Yo поруке у вези са стварима које вас интересују. Примјера ради, ако нека продавница има распродају, може само да вам пошаље Yo. Има велики број компанија у чијем интересу може бити слање Yo порука", тврди Арбел који је посебно узбуђен у вези успостављања сарадње са чувеним ланцем продавница кафе Старбакс – „када је ваша поруџбина спремна Старбуцкс може само да вам пошаље Yo јер узвикивање вашег имена је тако старомодно".

Једна ствар коју он сигурно неће радити јесте додавање нових функција јер вјерује да је кључна ствар да ствари остану просте.

За разлику од других апликација, Yo не сакупља личне податке о корисницима.

Са друге стране, да ли економија саграђена на седмоцифреним инвестицијама у апликације као што је Yo може да буде самоодржива?

Ако Арбел убиједи софистициране инвеститоре да Yo већ сада вриједи инвестираних милион долара, можда успије. Или можда потенцијал апликације није сам производ већ способност да се на већ „успаљеном" тржишту апликација брзо препрода некоме како би се кренуло на „слиједећу велику ствар".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана