Научници створили „неуништиви премаз за дисплеје

Гизмодо
Научници створили „неуништиви премаз за дисплеје

У овом тренутку наши смартфони нуде нам прилично невjероватну технологију, и то не само у својој унутрашњости. Corningов рад на Gorilla Glassу учинио је екране смартфона задивљујуће отпорним на огреботине, а чим неко открије како да синтетички сафир учини јефтинијим, они ће бити још бољи.

Међутим, без обзира на отпорност вашег екрана, у питању је и даље само стакло, а испуштање телефона на плочник је скоро сигуран рецепт за његово ломљење.

Доктор Ју Жу са Универзитета Акрон мисли да је његов тим дошао до рjешења, Тренутни екрани су премазани транспарентном супстанцом која је такође електропроводна. Међутим, ова сусптанца је релативно крхка и склона ломљењу, а притом је и скупа. Жуов тим је створио алтернативу која посjедује иста електропроводна својства али са већом флексибилношћу што јој омогућава да издржи већу снагу удара која би без проблема сломила конвенционални екран.

Жу се нада да ће овај материјал ускоро постати конкуренција традиционалним рjешењма, али и лек који ће спречити ломљење екрана једном за свагда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана