“Насљеђе Хогвортса” најпродавнија видео-игра 2023. године; Магија завладала свијетом гејминга

Бранислав Предојевић
“Насљеђе Хогвортса” најпродавнија видео-игра 2023. године; Магија завладала свијетом гејминга

ЛОС АНЂЕЛЕС - Игра “Насљеђе Хогвортса” званично је био најпродаванији наслов у области гејминг индустрије током 2023. године, што је постало велико изненађење у овој грани индустрије забаве.

Наиме, званично је, по први пут у петнаест година, наслов који није дио франшиза “Call Of Duty” или “Rockstar” потврђен као најпродаванија видео-игра године, што довољно говори о медијској моћи имена Хари Потер у свим областима индустрије забаве. У року од двије седмице од лансирања, игра је продата у више од 12 милиона примјерака и остварила 850 милиона долара глобалног прихода од продаје. Од 5. маја 2023. приход је достигао милијарду долара, а до краја 2023. глобална продаја износила је 22 милиона примјерака. Бројке потичу од аналитичког гиганта “Сиркана” и покривају физичку и дигиталну продају игара, а по њиховој анализи “Насљеђе Хогвортса” је игра која је била на првом мјесту у САД,  али доминира и глобалном продајом. Успјех је још већи, када се узме у обзир да је у премијерној сезони побиједила добро познате игре: “Call of Duty”, који је био други серијал, док је трећи био “Маdden NFL 24”.

У питању је акциона игра улога из 2023. коју је развио студио “Аваланш”, а објавио медијски гигант “Ворнер брос гејмс”, као дио франшизе “Свијет чаробњака”, а одвија се вијековима прије догађаја описаних у романима о Харију Потеру. Играч контролише ученика уписаног у Хогвортс школу вјештичарења и чаробњаштва који учи да рукује низом магичних способности и предмета. Уз помоћ колега студената и професора, протагониста креће на путовање како би открио древну тајну скривену у чаробњачком свијету.

Развој игре је започео 2018. године док су снимци играња прије објављивања процурили на интернет исте године. Прича је осмишљена тако да се одвија у периоду у којем нису постајали главни ликови из књижевног и филмског Потер свијета, нудећи играчима прилику да уроне у свој властити свемир. Развој игре праћен је са великим очекивањима, а њен успјех нису спријечили ни бројни напади на креаторку Хари Потер серијала, књижевницу Џејн Р. Роулинг, због њених ставова на рачун трансексуалности што је довело до неуспјешних позива на бојкот игре. Након неких кашњења, објављена је 10. фебруара 2023, а  период раног приступа игри довео је до рекордне гледаности на стриминг платформи “Твич”, што је чини најгледанијом игром за једног играча свих времена на платформи.

Игра је добила позитивне критике, уз похвале за борбу, дизајн, ликове, разноврсност садржаја и вјерност изворном материјалу, али критике због техничких проблема и недостатка иновација као игре отвореног свијета. Ипак, бројке су рекле своје, па су гејминг авантуре из ове сад већ легендарне франшизе, потукле никад моћнију конкуренцију те донијеле нове промјене у свијету гејминга. Колико је то велик успјех, говори податак да је годишња потрошња САД на садржај видео-игара, хардвер и додатну опрему достигла 57,2 милијарде долара у 2023.  више од један одсто у односу на претходну годину.

Рекорди

Велик успјех ова видео-игра дугује вјерности обожавалаца, који су потрошили 707 милиона одиграних часова на нови предмет своје љубави.

За разлику од других игара многи су се вратили и играли игру ​​више пута, бирајући другу кућу у Хогвортсу у коју ће бити разврстани за другачије искуство приче. Затим, ту су забавни подаци у игри, који показују да је скувано 819 милиона напитака, убрано 1,3 милијарде магичних биљака, спасено 593 милиона магичних звијери и 4,9 милијарди мрачних чаробњака поражено у ходницима виртуелне школе чаробњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана