NASA тестира интернет у свемиру

Глас Српске
NASA тестира интернет у свемиру

Америчка и Европска свемирска агенција тестирале су прототип који ће једног дана омогућити интернет комуникацију између Земље и робота на другим планетама.

Сићушни LEGO робот смјештен у лабораторији на Земљи контролисан је уз помоћ специјалног NASA-иног лаптопа са Међународне космичке станице.

Астронауткиња Сунита Вилијамс, команданткиња Међународне космичке станице на тренутној мисији, употребила је експериментални протокол мреже толерантне на ометања (Disruption Tolerant Networking - DTN), да управља роботом који се налазио у европском Центру за свемирске операције у Њемачкој. Експеримент је обављен крајем прошлог мјесеца.

Ово је симулација сценарија у коме астронаут који орбитира око неког другог свијета контролише ровер на површини те планете, објавили су данас научници NASA-е.
“Демонстрација је показала изводљивост употребе нових комуникационих инфраструктура при слању команди са орбитирајуће летјелице роботу на површини планете, те примање слика и података назад од робота”, навео је у саопштењу Бадри Јунс, администратор за свемирске комуникације и навигације у штабу NASA у Вашингтону.

“Експериментални DTN који смо тестирали са свемирске станице можда ће једног дана користити људи на летјелици у орбити око Марса, како би руководили роботима на његовој површини, или са Земље, користећи орбитирајуће сателите као релејне станице”, истакао је Јунс.

Бандл протокол


DTN је нова технологија дизајнирана да омогући стандардизоване комуникације на велике даљине и кроз временска одлагања. У њеном језгру је такозвани Бандл протокол (Bundle Protocol - BP), сличан Интернет протоколу (IP), који служи као срце интернета на Земљи.


Велика разлика између BP и IP је што Интернет протокол претпоставља беспрекорни пут података, док је Бандл направљен да рачуна на грешке и дисконекције – прекиде који уобичајено ремете комуникацију у дубоком свемиру.

- Ради се о комуникацији на велике даљине јер “нормални” интернет не очекује да ће проћи неколико минута док не стигне нешто што је послато - рекао је за BBC Ким Нергард из ESA.


Подаци се кроз BP мрежу крећу у низовима кратких скокова, чекајући код једног чвора док слиједећи линк не буде доступан, навели су званичници NASA. Систем се користи мрежом чворова - тачкама конекције - да се избори са временским одлагањима. Ако дође до ометања, подаци се ускладиште на једном од чворова док опет не постане могуће да се комуникација пошаље даље.

Овај “ускладишти и шаљи даље” (store and forward) механизам обезбеђује да се подаци не изгубе и постепено се крећу ка својој дестинацији.

- Са интернетом на Земљи, ако дође до прекида везе, извор мора поново све да пребаци, ли губите податке. Али DTN има толеранцију на ометања и у томе је разлика - објаснио је Нергард.

Научници тренутно да би комуницирали са ровером “Кјуриосити”, који је слетио на површину Марса 6. августа, користе такозвану комуникацију “од тачке до тачке”.

- Ровером на површини Марса командује се директно са Земље или, у неким случајевима, уз помоћ орбитера као сателита за пренос података, али то је и даље комуникација “од тачке до тачке”. То није прављено као мрежа. На површини Марса има неколико ровера, много летјелица у орбити, али се на све њих гледа као на засебне објекте - навео је Нергард.

 

- Идеја је да у будућности ровери на Марсу и орбитери буду третирани као мрежа, тако да можете слати податке у мрежу као што их шаљете уз помоћ интернета на Земљи. То ће и даље бити путем радио-таласа, али на другачијим фреквенцијама, које ће омогућити већу брзину преноса комуникација од данашње - додао је он

На МКС 33. мисија

У тренутној, 33. мисији на МКС налази се шест астронаута – поред команданткиње Вилијамс, ту су и Кевин Форд (NASA), Акихико Хошиде (Јапан), те руски космонаути Јури Маленченко, Јевгениј Тарелкин и Олег Новицки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана