Наочаре које ће игре претворити у савршен свијет

Агенције
Наочаре које ће игре претворити у савршен свијет

Посебне наочаре компаније „Окулус" виртуалну реалност издижу на виши ниво. Оне стварају савршену слику и подешавају у правцу вашег погледа. Иако су још у фази развоја, изазвале су велико интересовање међу улагачима и гејмерима.

На тржишту постоји већ неколико наочара за играње видео-игара и гледање филмова, али о њима се не говори са толиким ентузијазмом и одушевљењем као што је то случај са „Окулус Рифтовим". Један од главних разлога је то што ове наочаре омогућавају одлично праћење покрета главе и тако увијек слику подешава по правцу у ком корисник гледа. Наравно, ту је и стероскопско 3D рендеровање, као и широк угао гледања од 110 степени, док код других наочара он износи негдjе око 40 степени.

Поред тога, за свако око је направљен по један LCD екран резолуције 640 x 800 пиксела, што даје коначну резолуцију од 1280 x 800 пиксела. Од портова поседује DVI/HDMI и USB улазе.

Оснивач компаније „Окулус" Палмер Лаки сматра да је коначно пробијена препрека цијене израде и корисности уређаја. Након што су представили пројекат, тражили су инвеститоре који би уложили новац и за мање од пар сати скупили преко милион долара, иако им је минимум био четвртина тог износа.

Многи представици компанија који се баве видео играма нису крили одушевљење овим производом, али сматрају да он још треба да се развија. Првенствено треба доста да се уради на плану подршке, како би се обезбједио што већи број платформи и игара које ће „Окулус Рифт" моћи да покрене. Представници „Окулуса" кажу да прво желе да обезбједе подршку од стране „Сонија" и „Мајкрософта", односно њихових конзола. Након тога у плану су игре за „Андроид" и „Ајос". Једина игра која за сада подржава овај уређај је „Дум 3" . План им је да до краја године посјете још неколико сајмова намјењених гејмерима и на тај начин подигну интересовање других компанија за сарадњу.

Цијена и доступност

За сада нема много информација, јер је цио пројекат још увијек у фази развоја. Иако је тешко нагађати када ће се тачно појавити у продаји, многи се надају да ће први модели бити доступни већ слиједеће године. Очекује се цијена око 400 долара, али могуће је да ће бити и јефтиније. За сада нису намјењени људима који имају наочаре, али ће модели у будућности пружати ту могућност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана