Највећи промашаји у 2012.

Б92
Највећи промашаји у 2012.

Током 2012. лансирано је на стотине шљаштећих производа који су били предодређени за успјех.....међутим, међу њима је било и неколико прилично великих промашаја.

iOS 6 мапе

Након представљања током лансирања iOS-а 6 у септембру, мапе су биле изложене константном кукању корисника због нетачног обиљежавања градова и споменика што је врло често за резултат имало изгубљене људе широм свијета. Багови и проблеми нису необични када је софтвер у питању, али Аппле мапе биле су толики фијаско да их је полиција у Аустралији обиљежила као „потенцијално опасне по живот” након што су се људи који су кренули за град Милдуру нашли изгубљени у пустињи. Међу осталим баговима издвајали су се закривљени мостови и путање које су људе водиле преко језера и океана до њихових дестинација.

Blackberry 10

RIM је требало да представи свој најновији и најбољи телефон Blackberry 10 ове године, али се његов излазак одгађа из мjесеца у мjесец. Са сваким одлагањем, Blackberry корисници посежу за алтернативним уређајима. Након упознавања са Android, iOS-ом или Windows Phoneom, већина њих врло брзо увиђа да им Blackberry уопште не недостаје. По последњим информацијама Blackberry 10 светлост дана би требало да угледа 30. јануара, и што се RIM-а тиче – било би боље да је епски добар.

Неуспjело оживљавање Нокие

Nokia је почетком 2011. најавила сарадњу са Мицрософтом како би направили Windows Пхоне. Нокији је било потребно доста времена да почне да испоручује ове уређаје... али у 2012. људи су и даље са узбуђењем очекивали плод сарадње два технолошка гиганта. Windows Пхоне представљао је дашак свежег ваздуха са модерним изгледом који је био сушта супротност иконицама и интерфејсу присутним на iOS и Андроид телефонима.

Међутим, узбуђење је кратко трајало. Nokia Lumia 800, телефон јединственог дизајна и шарених боја, долазио је само у пакету са неколико уређаја и то по цијени од 900 долара. То је заиста била цифра која је и највеће фанове бренда успјела да натера да потраже алтернативу.

Нокији једино остаје да се нада да ће Lumia 920 са ценом од 100 долара донекле успјети да јој улепша наредну годину.

Google Nexus Q

Nexus Q је био помало неочекивана најава на овогодишњој Google I/О конференцији. Сферичан геџет са ценом од 300 долара није се показао као велики успjех. Q је намjењен стримовању музике, али је изузетно скуп и посjедује ограничену функционалност. Дизајниран је да ради само са Google Playum и YouTubeом (Rdio, Pandora, and iTunes fans are Sol). Google је вjероватно схватио да постоје много боље опције за стримовање музике, тако да је помjерио излазак овог уређаја како би му подарио још неке функције.

3D Телевизија је и даље лоша

Ових дана многи телевизор посjедује уграђену 3D функцију тако да сте принуђени да одаберете онај који нуди какав-такав 3D осећај. Скоро 25 одсто свих LCD ТВ панела који излазе из фабрика су 3D. Да ли их неко користи? Да ли се некоме свиђају? Тржишту је потребно више садржаја и што безболније искуство (по могућству оно које не изазива мучнину) како би свијет желио да прихвати нову технологију раширених руку.

Lapleti

Windows 8 са својим изгледом и функционалношћу у великој мjери промовише таблет-лаптоп уређаје – хибрид назван лаплетом. Од свих до сада представљених једино је Lenovo Yoga био иоле пристојан лаплет.

Као што је CEO Applea Тим Кук у априлу приметио: „Ви можете спојити тостер и фрижидер, али коришћење те ствари вjероватно неће бити пријатно кориснику”.

Прекиди у раду Амазона, Инстаграма, Пинтереста, Facebookа...

Амазон је током године имао неколико прекида у свом раду, али ниједан се не може мjерити са оним који је обухватио популарне сајтове и сервисе као што су Netflix, Инстаграм и Пинтерест. Ови прекиди открили су бројним компанијама опасност која постаје неминовна када не постоји правилно постављена инфраструктура и правилно постављен cloud сервис – једна велика олуја, генератори се не упале и многи остају без сајта и потпуно су беспомоћни. Ово је такође показало и да велик број људи који се ослања на те сервисе заиста не зна шта да ради када они престану са радом.

Промjене у интерфејсу за програмирање Twitterа

Twitter је током ове године направио неколико промjена у свом интерфејсу и чини се да се многима оне уопште не свиђају. У прошлости, дизајн Twitter апликације дозвољавао је дjевелоперима да људима пруже оно шта желе нудећи велики број корисничких интерфејса и корисних алатки које Twitter сам није направио. Међутим, Twitter сада жели те кориснике назаг и жели да девелопери уграђују све ове функције у сам Twitter умjесто да стварају одвојене апликације. Апликације као што су Twitterific, Echofon, Tweetdeck и Tweetboot само су неки од сервиса који су погођени овим промjенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана