Најпознатији пират на свијету биће изручен Америци

Г.С.
Најпознатији пират на свијету биће изручен Америци

Нови Зеланд је коначно потписао налог за екстрадицију, након 12-годишње правне битке коју је оснивач Мегауплоада водио са САД.

Ким Дотком се изручује Сједињеним Државама како би се суочио са дугогодишњим кривичним оптужбама у вези са његовим угашеним сервисом за дијељење фајлова – Мегауплоад.

Наредбу је потписао министар правде Новог Зеланда Пол Голдсмит, наводи Стаф, истакавши да су добили „опсежне информације од Министарства правде у вези са овим питањем“ и да „господин Дотком треба да буде предат САД-у како би се суочио са суђењем“.

Као оснивач и бивши извршни директор Мегауплоада, америчке власти су оптужиле Доткома (рођеног као Ким Шмиц) да је коштао филмске студије и дискографске куће преко 500 милиона долара омогућавајући корисницима да дијеле пиратски садржај. Интернет могул њемачког поријекла преселио се на Нови Зеланд 2010. године и бори се против екстрадиције откако је локална полиција, по налогу ФБИ-ја, извршила рацију у његовој вили у Окланду 2012. године због оптужби за рекетирање, прање новца и кршење ауторских права. Министарство правде је исте године затворило Мегауплоад.

Дотком, који је провео посљедњих неколико година пласирајући различите теорије завјере и дигиталне дезинформације, одговорио је на одлуку о депортацији на платформи Џ, рекавши: „Послушна америчка колонија у Јужном Пацифику управо је одлучила да ме изручи због онога што су корисници убацили на Мегауплоад“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана