На шта треба обратити пажњу: Ево како да препознате “замке на интернету”

BL Portal
Foto: Pixabay

Чак 96 одсто фишинг напада долази путем е-поште, а само током протекле године, број напада у свијету увећан је и до 400 одсто. Мета хакера могу бити приступне шифре, регистарске ознаке личних докумената или банковни подаци жртава, којима приступају са лажних адреса.

Кључна компонента сајбер безбједности у случају фишинга, јесте препознавање знакова упозорења на малициозне намјере пошиљаоца поруке.

Можда не претпостављате да су ваши лични подаци од интереса хакерима, али им уступањем информација о свом датуму рођења, кућној адреси, детаљима кредитне картице, отварате могућност да се лажно представе као жртва напада како би украли приступ вашем банковном рачуну или у ваше име поднијели захтјеве за позајмице и кредите банака.

Малициозна пошта најчешће пристиже са адреса креираних тако да оставе утисак легитимности извора, као што је корисничка подршка великих компанија или банака. Зато увијек, за сваки случај, обратите пажњу на детаље као што су УРЛ пошиљаоца, вријеме приспећа поруке или сумњиво именовани документи у прилогу, прије него што их отворите или преузмете штетну инсталацију на свој уређај.

Имајте на уму да малициозни прилози могу дјеловати сасвим валидно или чак бити скривени у наизглед наивним видео-записима, ПДФ-овима е-књига или анимираним ГИФ-овима.

Појам фишинга обухвата и имејлове којима се жртва упућује на лажну веб-локацију. Ако вас на наизглед познатој адреси чека напрасни захтјев за поновном регистрацијом или ажурирањем личних података, вратите се првом кораку – провјерите веб-локацију сајта. Суптилне промјене које хакери уносе у УРЛ код како би учинили да лажна веб-локација дјелује стварно, уједно су траг који вам помаже да раскринкате њихове намјере прије него што се нађете у компромитованом положају.

О ризицима и начинима превенције сајбер-напада, можете се едуковати и кроз курсеве о фишингу, физичкој и виртуелној заштити, као и безбједности података, доступне у Кутку за безбједан нет. Не, не покушавамо да вас “упецамо” – ријеч је о едукативној платформи коју је недавно покренула компанија А1 Србија у жељи да укаже на бројне опасности које вребају на интернету али и начине на које можемо да их препознамо и одбранимо се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана