На интернету објавио 10 милиона лозинки

Telegraf.rs
На интернету објавио 10 милиона лозинки

Стручњак за безбједност, Марк Бурнет, објавио је на интернету 10 милиона лозинки и одговарајућих корисничких имена.

Иако би многи помислили да је ријеч о хакеру који жели да угрози кориснике, овај човјек тврди да је све урадио у циљу доприноса другим истраживањима.

Потез Бурнета је веома рискантан, с обзиром да се на хакерске активности у Америци тренутно обраћа пуно пажње.

Међутим, он је објаснио да је свијету желио да пружи чисту базу података већ неко вријеме, будући да то "пружа већи увид у понашање корисника и веома је вриједно у даљем истраживању сигурности лозинки".

Прије него што се изнервирате, Марк тврди да су у питању лозинке које се више не користе и већ су биле доступне на страницама као што су хавеибеенпњнед.цом или пњндлист.цом, а он их је само спаковао у један пакет. Поред тога, са корисничких имена мејлови је уклонио одговарајуће домене (.com, .net, .рс...).

Бернет напомиње да уколико ваше лозинке нису на његовој листи, то никако не значи да су оне сигурне, и подстиче људе да сами провјере на поменутим страницама да ли се тамо налази нека шифра коју још можда користе, преноси Телеграф.

"Мислим да је потпуно апсурдно да морам да пишем чланак којим оправдавам објављивање ових података, из страха од хапшења или правних заврзлама. Хтио сам да напишем чланак о самим подацима, али ћу то морати да урадим касније, с обзиром да морам да пишем ову глупост покушавајући да увјерим FBI да ме не ухапсе", написао је Марк.

"Иако истраживачи обично објављују само лозинке, ја објављујем и корисничка имена. Анализа корисничких имена и придружених лозинки налази се у подручју које је опасно занемарено, и може нам отрити неке нове ствари. Према мојим информацијама, ове лозинке нису важеће и предузео сам све потребне мјере како бих осигурао да ови подаци не могу да наштете ниједном кориснику или организацији", истакао је он.

Комплетну базу података са лозинкама можете пронаћи ОВДЈЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана