На Фејсбуку имате већу публику него што мислите

Блиц
На Фејсбуку имате већу публику него што мислите

Ваше постове на Фејсбуку обично види три пута више људи него што мислите, тврди ново истраживање.

Истраживачи са Универзитета Станфорд су открили да корисници ове друштвене платформе драстично потцјењују број људи који гледа и чита њихов садржај, а тај закључак доносе на основу учесталости постова њихових пријатеља и броја лајкова, коментара и шерова.

- Постовање на друштвеној мрежи је као да се обраћате аудиторијуму иза завесе. Публика остаје невидљива за корисика, али иако је позната листа позваних, коначан број посјетилаца није, пише ванредни професор Мајкл Бернстин у студији.

Фидбек као што су коментари и лајкови само су трунка онога што корисник добија од своје публике.

Иако Фејсбук има приступ подацима о томе колико људи погледа сваки пост, он ту информацију дијели само са оглашивачима, не и са обичним корисницима.

Фејсбук жели да тако и остане, јер би кориснции другачије постовали када би имали конкретну слику ко све гледа њихов садржај.

Истраживачи кажу да ће корисници радије да потијцене број своје публике јер ако неки пост добије мало коментара, утјешније је мислити да га многи нису прочитали него прихватити да су га многи видјели, али се само неколицини свидио.

Истраживање у овом правцу ће се наставити, јер су научници радознали да још дубље анализирају друштвене медије и рекације људи у вези с њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана