Mozilla и Опера остају уз Windows XP, као и Google

Techradar
Mozilla и Опера остају уз Windows XP, као и Google

Mozilla и Опера кренули су за Googleом у покушају да удахну живот Windows XP-у након што Microsoft престане са подршком 12 година старој платформи 2014. године.

Џонатан Најтингејл, потпредсjедник Firefoxа изјавио је да „компанија нема планове да прекине са подршком" за XP након рока који је Microsoft зацртао – 8. априла 2014. године.

Опера се такође одлучила на овај потез и настојаће да пружа подршку све док корисници ове платформе буду користили њене производе.

За разлику од Googleа, који је рекао да ће објављивате регуларне апдејте и безбjедносне допуне за Windows XP до априла 2015. године, ове двије компаније нису рекле колико дуго ће подржавати овај OS.

Microsoft је објавио неколико упозорења корисницима да ће уколико остану уз Windows XP бити изложени безбjедносним ризицима у недостатку адекватне подршке.

Судећи по компанији за веб аналитику, NetMarketShare, 31.4 одсто корисника PC компјутера, које је регистровала у септембру, користи Windows XP, у питању је био други најкоришћенији OS у том мjесецу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана