Може ли се Google икако заобићи?

tportal.hr
Може ли се Google икако заобићи?

tportal.hrGoogle је за неке "бог и батина", а други на све могуће начине желе да побjегну од њега. Управо за те друге ево неколико савjета како пронаћи алтернативу Googleовим услугама.

Када се Google појавио и почео да нуди различите услуге, многи су то видjели као најбољи производ на тржишту. Могли су на једном мjесту да имају и e-mail да архивирају своје документе или контактирају друге кориснике.

Али с временом је и Googleова конкуренција побољшала своје производе, а у неким аспектима чак га и надмашила. Па зато не би требало да изненади то што неки напуштају Google и његове услуге замjењују онима конкурентских компанија.

И док једни то оправдавају бољом услугом, други истичу како се не осjећају најпријатнија кад знају да једна компанија управља њиховим целим животом.

За неке је Google и даље једини избор, што због посла, што јер су се навикли на његове услуге и не желе да их мењају.

За све остале, ЦНет је прикупио неколико савjета како напустити Google и прећи на алтернативе.

Одаберите нови е-mail и прослиједите Gmail на ту адресу

Дакле, одлучили сте да заувијек раскрстите с Googleом и свим његовим услугама. Први корак у "одвикавању" је замена е-mail адресе.

Многима је управо чињеница да морају људе да обавjештавају о промени е-mail адресе главни разлог зашто ће наставити и даље да користе Gmail.

Одаберите нову е-mail адресу и преусмерите све е-mailове са Gmailа на нову адресу. Кад одговарате на те mailове на крају одговора напомените да сте променили адресу, али да ће стара бити у употреби још неко вријеме.

Једна је од могућих алтернатива Outlook.цом који нуди могућност повезивања с Gmailом. Једноставно се улогујте у Outlook.com и одаберите иконицу точкића у горњем десном углу екрана. Изаберите 'More mail settings' и 'Your еmail accounts'.

Пронађите 'Add an email account' и одаберите или 'Add а send-only account' или 'Add а send-and-recive account'. Упишите своје име, Gmail адресу и лозинку и започните повезивање налога.

Outlook.com ће створити нову мапу у коју ће смjештати све поруке с Gmailа, а на вама је да одаберете желите ли да вам поруке долазе у ту мапу или у inbox.

Када будете одговарали на поруку с Gmailа са свог налога Outlook.com, аутоматски ће у пољу "Пошљалац" бити ваша адреса с Outlook.com. На тај начин нећете морати посебно да обавjештавате људе с којима се дописујете да сте мијењали е-mail адресу.

Пребаците документе из Google Driveа на сигурније мjесто

Колико год се Google Drive као услуга чинила добром, толико су корисници пронашли и неколико замjерки. Највећа је она што не енкриптује документе које архивирате у "облак".

За разлику од њега, Dropbox то ради без питања и на тај начин боље чува осjетљиве документе које можда смjештате у "облак".

Како бисте пребацили све с Google Driveа на Dropbox, једноставно се улогујте у Dropbox и повуците документе с Driveа у Dropbox. Поступак не може бити једноставнији.

Одаберите други претраживач

Без обзира на то који интернет претраживач користите, вjероватно вам је као примарна страница намjештен Google.

Већина корисника никад не размишља о томе да постоје опције попут Yahooа или Binga, а земjена је веома једноставна.

Ако користите Firefox, у десном углу гдjе се иначе налази прозор за претраживање, притисните стрелицу за падајући мени поред иконе Googleа и одаберите претраживач по свом избору. Firefox ће запамтити ваш избор и приликом слиједећег тражења користити ону посљедњу коју сте одабрали.

У Internet Explorerу, Бинг је примаран претраживач, а ако желите да промените тај избор, мораћете да инсталирате додатне "add-оne". Одаберите икону точкића у горњем десном углу и потом опцију "Manage add-оns" и изаберите "search Provides". Одаберите "Find more search providers" на дну прозора, пронађите опцију која вам одговара и притисните "Add to Internet Explorer ".

Не изненађује да су корисници Chrome оријентисани на Google, али и они могу променити свој претраживач. Могу да изаберу између Yahoo и Бинга, али и додати неку другу одабиром "Menage search engines " и одабиром неке друге опције из пописа "Other search engines ".

Промjените претраживач

Ако сте до сад користили Chrome, а заиста желите да прекинете све везе с Googleом, размислите и о промjени интернет претражвача.

На тржишту се налази читав низ различитих - од Firefoxа и ИЕ, преко Опере, па до других мање познатих попут SeaMonkeyа или RockMeltа.

Водите рачуна и о паметном телефону

Паметни телефони са оперативним системом Андроид неизбjежно су везани уз Google што због трговине апликацијама Google Play, што због цијелог низа других апликација које захтјевају адресу Gmail.

Ако у потпуности желите ли да угасите свој Gmail, водите рачуна о тому да ћете на тај начин онемогућити преузимање нових апликација с Google Playa па ћете морати да се оријентишете на неслужбене канале или одаберете нови паметни телефон с другим оперативним системом..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана