Могу ли Анонимуси срушити интернет?

tportal.hr
Могу ли Анонимуси срушити интернет?

ЛОНДОН - Анонимуси су прије одређеног времена најавили да ће 31. марта хиљаде њених припадника срушити комплетан интернет. BBC је анализирао њихове пријетње и закључио да тако нешто није немогуће.

 

Операција Blackout требало би да буде спроведена симултаним нападима хакера на DNS сервере који претварају интернет адресе у нумеричке IP адресе које рачунари препознају. DNS у начелу осигурава да се спојите на одговарајућу страницу након што унесете веб адресу у бровсер.

Кад би овакав напад успио, тј. кад би хакери успјели да загуше DNS сервере огромним бројем лажних захтjева, многе странице на интернету вjероватно би постале недоступне. Но питање је има ли Анонимус снаге за овакав напад на глобалној скали.

BBC је направио детаљну анализу најављеног напада, с једноставним закључком: никад не реци никад.

Анонимус је неформална децентрализована група анонимних хакера, припадника разних интернет супкултура које се начелно заузимају за слободу интернета, против цензуре и наплаћивања садржаја.

Посqедњих недjеља, Анонимус се прославио низом акција међу којима и рушењем страница Ватикана и хаковањем више од пет милиона маилова Стратфора, аналитичке компаније за глобалну безбједност са сједиштем у САД-у, наводно повезане с CIA-ом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана