Мобилни телефони који су мењали свије(т)

Daily Telegraph
Мобилни телефони који су мењали свије(т)

Колико се брзо мијењао свијет око нас лако се види и на промјенама које су претрпјели мобилни телефони, а који су и сами мијењали нашу свакодневицу.

Да ли можете да се сјетите како је изгледао први мобилни телефон који сте икада видјели? Или како је изгледао ваш прво мобилни телефон? Колико је био тежак, да ли је имао антену, је ли био на преклом или је у питању био "слајдер" модел?

Да ли је то био баш неки са ове листе одабраних мобилних телефона, који су према мишљењу Дејли телеграфа, обиљежили три деценије за нама?

Ово је први мобилни телефон који сте заиста могли да носите са собом. Његова цијена те 1983, када је почео да се продаје у САД, износила је 4.000 долара. Телефон је у продају ушао равно десет година након што је у САД обављен први телефонски разговор мобилним телефонима.

1986: Motorola 4500X

Motorola је представила свијету свој нови телефон, Motorola 4500Х, који је предводио генерацију телефона везаних за аутомобиле. Међутим, и њих је вријеме брзо прегазило. Motorola 4500Х је иначе био телефон тежак 3.5 килограма, а најтежио дио била је невјероватно велика батерија.

1989: MicroTac 9800X

У тренутку када је представљен, ово је био најмањи и најлакши телефон, иза којег је стајала наравно - Motorola. Занимљиво је да је телефон имао и малену, пластичну антену која заправо није имала никакву функцију.

1992: The Motorola International 3200

Те 1992. године добили смо први мобилни телефон који је заиста могао да се држи у једној руци. На слици је приказан за касније веома популарном Нокиом 3210, чисто ради поређења.

1992: Nokia 1011

 

Исте године у игру озбиљно улази и Nokia, са првим мобилним телефоном који је подржавао GSM. Овај телефон касније је смjенио модел 2210, представљен 1994. године, као телефон намjењен пословним људима.

1994: IBM Simon

Ово је био први телефон на свијету који је имао данас широко распрострањене софтверске апликације које су се покретале уз помоћ додатне оловке и екрана осјетљивог на додир. Симон је коштао 899 долара и могао је да се користи само у САД.

1996: Nokia Communicator

Nokia је представила своју нову серију паметних телефона Nokia Communicatorр, који су споља изгледа сасвим уобичајено, али када их отворите, на располагању имате querty тастатуру и LCD екран, велик скоро колико и сам телефон.

1996: StartTac

Моторолин телефон StartTac је био први телефон на преклоп који се продао у више од 60 милиона примjерака.

1996: Nokia 8110

Та 1996. година била је прилично важна за иновације на пољу мобилних телефона. Уз Моторолу, и Nokia је избацила необичан телефон који је поставио нове стандард. Био је то модел 8110, први "слајдер" телефон, какав је користио и Кијану Ривс у филму "Матрикс".

2000: Ericsson R380

Ово је телефон који је први добио званичну етикету смартфона. Био је то револуционарни модел који је био исте величине као и остали актуелни модели, ништа тежи од њих, али је за разлику од конкуренције имао оперативни систем - Symbian OS.

2000: Nokia 3310

А тек какву је пометњу изазвао овај телефон? Nokia је уз помоћ култног модела 3310 задржала, па чак и увећала доминацију на тржишту телефона.

2002: Palm Treo

palm Treo је била линија смартфона коју је оригинално развила компанија Handspring, купљена од странае Палма. Трео је за то вријеме имао многе револуционарне опције, па сте тако током разговора телефоном могли да провјеравате календар, да позивате бројеве директно из листе контаката, шаљете мејлове…

2003: Nokia 1100

Ово је до данас остао најпродаванији телефон свих времена. Намијењен корисницима из земаља у развоју, овај модел је најбоље приближио свијет мобилних телефона корисницима са плићим џепом.

2003: Blackberry Quark

Blackberry је почетком двехиљадитих представио своју серију Quark смартфона који су први понудили интегрисано гласовно позивање контаката. Прије овог телефона за такву функцију корисници су морали да имају повезани headset.

2000: Samsung SPH-М100 Uproar

 

Samsung је овим телефоном донио нешто тада сасвим ново. Наиме, SPH-М100 Uproar је први телефон на којем је могла да се слуша музика у mp2 формату. Уз непрекидно слушање музике батерија је могла да издржи и до сат времена.

2002: Sanyo SCP-5300

Након музике, у свијет мобилних телефона упливале су и фотографије. Ово је био један од првих телефона са камером, на којем сте могли да прегледате фотографије. У случају осталих тада актуелних телефона морали сте да повежете исти са рачунаром.

2007: iPhone

Лансирање Appleовог iPhoneа увело је паметне телефоне у мејнстрим воде, што нимало не чуди с обзиром на то какав је дизајн и интерфејс телефон имао. Био је то први комерцијални смартфон који се покретао прстима као главним интерактивним средством, за разлику од ранијих оловки и тастатура.

2008: HTC Dream

Овај телефон некима је познат и као Google G1. Био је то први телефон који је радио на оперативном систему Андроид, који је заснован на Linuxу. Google је касније купио и развио овај систем до обличја које и данас користимо.

2010: Samsung Galaxy S

Ово је био први Андроид смартфоне који је дошао из треће серије Samsungових паметних телефона са Андроидом. Био је то и први, прави конкурентски модел Appleовом iPhoneу.

2011: Motorola Razr

Када је премијерно представљен, овај Моторолин телефон био је најтањи смартфон на свијет, са свега 7.1мм дебљине.

2013: iPhone 5S

Appleов iPhone 5С био је најпродаванији телефон 2013. године. Са собом је у свијет мобилних телефона донио технологију препознавања отиска прстију директно преко "home" тастер, која се користила за отључавање телефона, као и за приступ App Storeу и iTunes Stpreу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана