Мобилни и IT трендови који ће обиљежити 2013.

Агенције
Мобилни и IT трендови који ће обиљежити 2013.

Свака нова година доноси бројне иновације у технолошкој индустрији. Прочитајте шта нас све то очекује у години која је тек почела...

Паметнији - смарт кућни уређаји

Иако се сваке године на тржишту појављују различити апарати, који имају све више напредних функција, прогнозе су да ће ова година дефинитивно бити година паметних кућних уређаја. Док је у претходном периоду нагласак био на већој ефикасности и смањењу трошкова, очекује нас њихово све интензивније повезивање са интернетом и нове функције које за циљ имају да олакшају свакодневни живот корисника.  

Компаније, попут LG Electronicsa већ су у 2012. години представиле кућне апарате који су опремљени унапређеном Смарт технологијом, па су корисници могли од свог фрижидера да добију савjет шта да спреме за ручак или да уз помоћ смарт телефона детектују квар на веш машини.


Пораст броја паметних мобилних уређаја

Уз либерализацију и све већу доступност широкопојасног бежичног интернета током посљедње деценије, као и стандардизације ултра брзе HSPA+ мобилне мреже за пренос података, могућност повезаности са остатком свијета данас је буквално на длану - било где, било кад.  

Самим тим, и потражња за мобилним уређајима, поготово у неразвијеним тржиштима, биће вишеструко већа у предстојећем периоду.  

Према истраживањима агенције International Data Corporation (IDC), током слиједеће године биће продато 391 милион нових рачунара, а од тог броја 235 милиона ће бити преносиви. IDC такође предвиђа да ће поред ове позамашне цифре бити продат и 801 милион паметних телефона, од којих ће чак 300 милиона бити продати само у Кини.  

Ови подаци и истраживања јасно показују да је тржиште мобилних уређаја тек у зачетку и да ће се поред стотине произвођача који нуде сличне уређаје по сличној цени издвојити само они који буду најиновативнији.

Различитост кроз иновације

Једна од најважнијих ставки на тржишту за следећу годину су управо креативност и иновације. С обзиром да је технологија нешто што се константно мијења и напредује, једна од главних предности компанија у борби на тржишту биће улагање у иновације. Данашњи, али и сутрашњи корисник ће све више оцјењивати уређаје по њиховој функционалности и интуитивности.  

Недавно је Гугл представио свој четврти смартфон - Nexus 4, који на најбољи могући начин показује како се кроз иновативне и напредне карактеристике може издвојити у односу на конкуренцију.

Овај паметни телефон, који је један од најтраженијих на свjетском тржишту, биће доступан и почетком слиједеће године корисницима у Србији.

Унапређење сигурности података

У времену када мобилни телефони или паметни телевизори имају далеко јаче процесоре од већине рачунара које смо користили само пет или више година, садашњи начин заштите података је застарио и веома небезбједан. Лозинке и конвенционални начини заштите полако остају иза нас, док ће нови механизми и технологије за примену безбједности података бити једне од главних тема за размишљање у одјељењима за истраживање и развој многих компанија у предостојећим годинама.

Даљи развој Cloud сервиса

Поред иновација на пољу мобилних уређаја, током 2013. године предвиђа се и већа активност у оквирима Cloud сервиса, који је уз широку доступност брзог интернета и мобилну револуцију посљедњих година добио на значају и функционалности. Већ сада постоје Cloud сервиси који раде на три екрана – односно на три типа уређаја – паметним телефонима, персоналним рачунарима и телевизорима и уз све то омогућују пренос садржаја високе резолуције и/или квалитете, од видео клипова до фотографија.

Једна од главних жеља током новогодишњих празника јесте то да и у новој години живимо боље и квалитетније него у прошлој. Битно је радити на себи, али и константно учити и напредовати.  

Управо данашња технологија нам пружа да напредујемо брже и лакше него икад. Судећи по овим предвиђањима, очекује нас веома узбудљива и технолошки напредна 2013. година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана