Младић који је 100 пута хаковао Facebook

Huffington Post
Младић који је 100 пута хаковао Facebook

Према његовим евиденцијама, Нир Голдшлагер хаковао је Facebook више од 100 пута. Овај 27-годишњи Израелац пронашао је разне начине да добије неауторизовани приступ било ком Facebook налогу.

Међутим, Facebook тим се не љути због Голдшлагерових "упада". Напротив, плаћају му за њих.

Прије двије године Facebook је открио свој програм у оквиру ког независни истраживачи бивају плаћени за проналажење бугова на овој друштвеној мрежи.

Идеја је била да се охрабре "добри момци" (познати и као "white hat" хакери) како би проналазили и пријављивали бугове како би их Facebook могао поправити прије него што их открију "лоши момци" ("black hat" хакери).

Од 2011. нико није пријавио више пропуста на друштвеној мрежи од Голдшлагера. Он је провео безбројне сате лутајући виртуалним ходницима и провjеравајући сваку "пукотину" све док не пронађе "откључана врата".

Занимљиво је да Facebook плаћа чак 3.000 долара за пријављивање само једног буга. Голдшлагер, међутим, одбија да призна колико новца је зарадио на рачун свог необичног "хобија".

"Рецимо само да је ријеч о великом износу" , рекао је он и додао да му је потребно у просјеку пет сати да би нашао неки буг.

Међутим, он то не ради само због новца, већ и због љубави према овој мрежи.

"Користим Facebook сваки дан", каже Голдшлагер. "У мом је интересу да буде што сигурнији".

Овај младић је недавно најавио да ће престати да тражи бугове, како би се посветио изградњи сопствене нове компаније Break Security специјализоване за хаковање сајтова фирми, како би се пронашли пропусти у безбjедности. За услуге ће наплаћивати 200 долара по сату рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана