Митови и истине о пуњену батерија паметних телефона

Агенције
Митови и истине о пуњену батерија паметних телефона

Постоји више начина да продужите, али и скратите животни вијек ваше батерије, неки од тих савјета везани за пуњење су мит, а неки не.

На примјер, дуго се вјеровало да пуњачи мање познатих произвођача уништавају батерије, што је апсолутно нетачно. Проблем је у копијама, које у себи имају грешку, али сви пуњачи које легално купујете не дјелују негативно на батерију, преноси Медио.

Ево још неких митова и истина:

Није добро користити телефон док је на пуњењу

Ово такође није тачно. Телефон можете користити колико желите, све док не користите сумњив пуњач. Једина посљедица је та што ће пуњење трајати дуже.

Пуњење током цијеле ноћи уништава батерију

Већина паметних телефона заправо препознаје када им је батерија пуна и зауставља даље пуњење. Ипак, није добро да вам је телефон на пуњачу током цијеле ноћи и то стално. Батерија ће дуже трајати ако телефон држите између 40 и 80 одсто капацитета.

Паметне телефоне никад не треба искључивати

У питању је уређај, али и њему је потребна пауза с времена на вријеме.

Ако не морате увијек да будете доступни, повремено искључите телефон. Препоручује се да то чините током једне ноћи седмично.

Немојте да пуните телефон све док се батерија потпуно не испразни

Боље је да батерију допуњавате свакодневно, него да сваки пут идете "од нуле".

Литијум јонске батерије које има већина савремених телефона боље се држе кад су напуњене. Ако их стално "циједите" до посљедње "црте", могу постати нестабилне.

Топлина ће уништити батерију

То је тачно. Батерије не трпе високе температуре, а литијум јонске батерије већ се довољно загријавају током пуњења и рада. Хладно вријеме им исто тако не одговара, јер се у таквим условима брже празне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана