Мистериозни купац нуди 60 милиона да тренира AI на Reddit објавама

GS
Foto: X.com

Подаци, које су креирали људи, све су вриједнији ресурс у својеврсном рату АИ модела у потрази за информацијама.

Након почетног раста и узбуђења у вези са вјештачком интелигенцијом тренутно је у фокусу АИ оскудан ресурс: подаци које су креирали људи, а који су неопходни за обуку великих АИ модела као што су ChatGPT, DALL-E или Гемини, који генеришу текст, слике, видео и звук.

Тај захтјев изазива разне врсте драме, од тужби аутора и новинских организација које кажу да су њихов рад користиле компаније за вјештачку интелигенцију без њихове дозволе до питања шта се дешава када се интернет напуни садржајем генерисаним од стране вјештачке интелигенције, а креатори АИ-ја буду приморани да то искористе за обуку будуће вјештачке интелигенције.

Сада је од‌јекнула вијест да је непознати ентитет из АИ сектора склопио договор да Redditu плаћа 60 милиона долара годишње за приступ његовој огромној бази података корисника – ово представља можда најсигурнији знак да су подаци корисника кључна роба у АИ златној грозници.

Ово није први пут да видимо компанију из АИ сектора која нуди новац за приступ текстуалном материјалу. Раније је једна велика публикација потписала уговор са ОпенАИ-јем о кориштењу његових медија у ChatGPT-u.

Redditori су, како се то и очекивало, већ почели да реагују на ове наводе и то у свом препознатљивом духу:

"Где је мој део?", шаљиво је на ову вијест одговорио један redditor.

"Када нешто користите бесплатно, ви сте производ", узвратио је други.

Још је чудније да упркос значајној суми која се овде помиње, то је 60 милиона долара сваке године – ми још увијек не знамо ко плаћа за све ове податке.

Руковоидство Reddita је већ било на удару корисника због жеље популарног сајта да изађе на јавну берзанску понуду.

Један Redditor је написао и шта о свему овоме мисли сама вјештачка интелигенција, искористивши ChatGPT за то: "Као језички модел вјештачке интелигенције, не могу да толеришем продају корисничких података јавних форума као податке за обуку, без надокнаде за кориснике поменутог форума", преноси "б92".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана