Микробатерија која се пуни у секунди!

Aгенције
Микробатерија која се пуни у секунди!

Истраживачи са Универзитета у Илиноису успјели су да ријеше највећи проблем са којим се суочавају смартфони и таблети, који троше своју батерију изузетно брзо, а потребна им је вјечност да се напуне, преносе агенције.

Нова литијум-јонска микробатерија широка је једва неколико милиметара, а може да покрене аутомобил и да се напуни за само неколико секунди.

Истраживачи са Универзитета у Илиноису успјели су тако да ријеше највећи проблем са којим се суочавају смартфони и таблети, који троше своју батерију изузетно брзо, а потребна им је вјечност да се напуне.

То су успјели тако што су редизајнирали катоде и аноде, које су у обичним батеријама чврсте, али су у овом новом производу порозне, тродимензионалне микроструктуре.

- Ово није прогресивни напредак у односу на претходне технологије, пошто разбија нормалне парадигме о изворима енергије. Ово нам омогућава да радимо другачије, нове ствари – каже Џејмс Пикул, студент и један од аутора.

Међутим, још није спремна да изађе на тржиште, и то управо зато што садашњи уређаји нису прилагођени тако малим батеријама, а притом је и њихова производња нешто скупља.

Међутим, вјерујемо да је само питање времена када ће доћи на ред и донијети нам свима мирнији сан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана