Microsoft шаље Интернет Explorer у пензију?

Агенције
Microsoft шаље Интернет Explorer у пензију?

Microsoft ће наводно уз Windows 10 лансирати и потпуно нови интернет browser кодног имена Spartan, који би временом требало да замjени чувени Интернет Explorer, јавља ZDNet.


Spartan је прилика за отклон Microsoftа од некада најдоминантнијег интернет претраживача, чија популарност опада из године у годину и који прати рептуација спорог, гломазног и неефикасног.

IE је некад имао 90 одсто тржишног удијела, а иако му је чувена Windows монополска позиција очувала 58 одсто десктоп колача (само 2% на мобилном), тржиште одавно преузимају конкурентски Google Chrome и Mozzilla Firefox.

Како наводи ZDNet, Spartan гађа оба тржишта, требало би да више личи на конкуренцију, а како му име каже, биће огољен, уједно много бржи, лаганији и флексибилнији у односу на старијег брата.

Уз Windows 10 би требало да стигну и Spartan и Интернет Explorer 11, али се спекулише да је то можда посљедње IE издање.

С обзиром на правац у ком нови шеф Сатја Надела води Microsoft, могуће је да ће Spartan осванути и на екранима уређаја које покрећу и други оперативни системи, односно могуће је да ће се појавити и Андроид и iOS верзије.

Нажалост, први поглед на Spartan вjероватно нећемо моћи да бацимо 21. јануара, када би Microsoft требало да јавности прикаже још неке нове могућности Windowsа 10.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана