Microsoft купује Minecraft, Notch одлази

Агенције
Microsoft купује Minecraft, Notch одлази

За нови земљотрес у играчкој индустрији задужен је Microsoft - послије неколико недјеља спекулација, IT гигант из Редмонда је потврдио да ће купити компанију Мојанг, која стоји иза популарне игре Minecraft, и то за вртоглавих 2,5 милијарде долара.

Креатор Minecraftа Маркус Персон (35), познатији као Notch, неће постати дио Microsoftа. Његова жеља је да се посвети мањим пројектима, а као већински власник он ће увећати своје и сада позамашно богатство.

Како преноси АП, цио посао ће бити завршен до краја године, а Microsoftова намјера је да прошири своје одјељење за видео игре, чија је узданица досад био серијал Хало за Xbox.

Свијет Minecraftа испуњен "коцкицама" од којих играчи праве разне креације, постао је дом за више од 100 милиона људи само на PC рачунарима од 2009. године, а након тога је забиљежио невјероватан успјех и на другим платформама. Најпопуларнија је онлајн игра на Xbox-у, али и најпродаванија плаћена апликација за iOS и Андроид у САД.

Minecraft је од једноставне игре постао глобални феномен, а креације играча су достигле невjероватне (понекад и бизарне) размjере, па се од мањих сцена, преко израде компликованих конструкција, стигло до преношења читаве Данске (?!) у свијет коцкица, али и до вjерних римејкова филмских хитова...

И Мојанг је потврдио аквизицију ријечима: "Да, договор је стваран. Microsoft купује Мојанг... Промјене су увијек страшне и ово ће бити велика промјена за нас. Ипак, биће добро. Све ће бити ОК <3"

Како се наводи у саопштењу, Minecraft је прерастао из обичне игре у пројекат монументалне важности, а намјере његовог аутора Notchа никада нису биле да он постане толики. Уједно је потврђено оно о чему се спекулисало већ неко вријеме - Notch, сада један од богатијих људи у индустрији, излази из цијеле приче.

"Он је одлучио да не жели одговорност власништва над компанијом која је тако важна на глобалном нивоу. Протеклих година је желио да ради на мањим пројектима, али је притисак који је носио Minecraft постао превелик за њега. Једина опција је била продаја. Ипак, наставиће он да ради кул ствари, не брините за то", пише у саопштењу.

Иначе, како би се објаснило колико је ово велика ствар за индустрију, вриједи повући паралелу са недавним великим аквизицијама у ИТ свијету - Аpple је купио Беатс за три милијарде долара, а Амазон је платформу за стримовање Тwitch платио "само" милијарду долара.

Он је рекао да очекује много критика, а свима је поручио: "Волим вас. Волим вас све. Хвала што сте Minecraft претворили у оно што је постао, али има вас превише, а ја не могу да носим одговорност за нешто овако велико."

 

Notch: Враћам се малим стварима

Notch се обратио јавности на личном сајту, који је због навале убрзо и оборен, а поручио је да "себе не види као правог креатора видео игара", као и да се враћа малим пројектима и стварима.

"Правим игре због забаве, због тога што волим игре и програмирање, али их не правим са намjером да буду велики хитови и не желим да мијењам свијет", навео је Notch.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана