Microsoft Edge краде ваше податке из Google Chromea

GS
Foto: RafaPres

Нови Microsoft Edge показао се као добар претраживач од свог изласка 2020. године, али Microsoft никада није престао агресивно да промовише Edge у односу на конкурентске претраживаче, прије свега Chrome. Google и Microsoft већ годинама имају несугласице око овог питања; Microsoft је чак привремено сакрио опције за подразумијевани претраживач у Windows 11.

Након ажурирања Windows рачунара, Microsoft Edge се одмах покреће и приказује све отворене табове у Google Chromeu на истом уређају, иако Edge никада није затражио синхронизацију података са Chromeom и није био коришћен на том рачунару. Друга стратегија коју Microsoft користи, а која је почела да привлачи пажњу ове нед‌јеље, је да Edge копира све ваше отворене табове из Google Chromea како бисте наставили тамо гд‌је сте стали ако се нађете у Edgeu.

Корисници Microsoft Edgea могу “увозити податке browsera при сваком покретању”. Иако корисници могу искључити ову опцију путем поставки Edgea (edge://settings/profiles/importBrowsingData), Microsoft сада присиљава кориснике да је омогуће након Windows ажурирања.

Зак Едвардс на Twitter открио је да је, током пост-упдате постављања, Windows додао нову опцију која је подразумијевано укључена, а описана је као: “Са вашом потврдом, Microsoft Edge ће редовно уносити податке из других претраживача доступних на вашем уређају са Windowsom. Ови подаци укључују ваше фаворите, историју прегледања, колачиће, податке о аутоматском попуњавању, екстензије, поставке и друге податке прегледања.”

Након што корисницима пружи кратко објашњење како онемогућити ову опцију, Microsoft тражи да одобре понашање и пружа опцију “Not Now” на другом екрану.

Неки корисници примјетили су да Edge и даље уноси податке из Chromea сваки пут када се покрене – чак и када је ова опција искључена. Иако је много људи примјетило ово понашање, Microsoft није одговорио на захтјеве за информацијама или коментарима, преноси "PCpress".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана