Microsoft блокиран у Великој Британији

GS
Foto: Printscreen

Британски регулатор блокирао је Microsoftovu аквизицију Ацтивисиона, тврдећи како би она омогућила Microsoftu још јачу позицију у услугама за играње у облаку.

Администрација Уједињеног Краљевства за тржишну конкуренцију и тржиште (ЦМА), пресудила је против Microsoft уговора о куповини Ацтивисион Близарда вредног 68,7 милијарди долара.

Како тврде регулатори, та аквизиција би начинила Microsoft доминантним играчем у подручју играња у облаку, гушећи тако конкуренцију и пружајући британским играчима мање избора.

"Мицрософт има јаку позицију у услугама за играње у облаку, а докази доступни ЦМА-у показују да би Microsoft сматрао комерцијално корисним да Ацтивисионове игре буду ексклузивне за његову услугу играња у облаку", објашњава британски регулатор.

Наиме, ЦМА процјењује да Microsoft чини готово 70 одсто глобалних услуга играња у облаку путем Windowsa и свог Xbox портфолија. Осим тога, истичу да би Мицрософтова могућност да Call of Duty серијал видео игара учини ексклузивним за свој Xbox Game Pass, представљала велику препреку која би их на крају ставила у велику предност у односу на конкуренте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана