Мети наређено да прода своје GIF царство због монополистичког положаја

ГС
Foto: Илустрација

Британска Управа за заштиту конкуренције и тржишта (CМА) донијела је коначну одлуку о наредби којом компанија Мета мора да прода Giphy – сервис и базу података за GIF-ове.

У својој објави, CМА истиче да Метино преузимање  Giphy сервиса може да доведе до тога да конкуренција има смањен приступ GIF -овима и Мети би омогућило још већу тржишну предност на пољу друштвених мрежа и тржишту дигиталног оглашавања.

"Једини начин, на који овај проблем може да се ријеши, јесте продаја Гипхy-ја. Ово ће промовисати иновације у дигиталном оглашавању и обезбиједиће да корисници друштвених мрежа у Великој Британији наставе да имају користи иф приступа  Giphy садржају", истакао је Стјуарт Мекинтош, предсједавајући у овој истрази.

Мета је истакла да је разочарана оваквом одлуком, али да прихвата пресуду CМА као "коначну ријеч" у овом поступку. Компанија је истакла да ће блиско сарађивати са регулаторима како би се лишила  Giphy -ја.

Мета је купила  Giphy прије двије године, у тренутку када су GIF -ови били растући облик визуелне комуникације. Временом се дигитална култура значајно промијенила, а сама Мета је закључила да млади људи сматрају да су GIF -ови кринџ, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана