Мета развија вјештачку интелигенцију за борбу против лажних вијести

ГС
Foto: Илустрација

Sphera у својој бази података има 134 милиона јавних интернет страница, а ослања се на колективно знање интернета како би брзо скенирала податке и тражила грешке или лажне тврдње.

Једна од најболнијих тачака Фејсбука, али и друштвених мрежа уопштено, јесте неконтролисано ширење дезинформација и лажних вести. Колико год у друштвеним мрежама прилагођавали алгоритме и пратили оно што људи пријављују као лажне вијести, још увијек постоји велики дио оних које им промакну.

Зато су у Мети одлучили да развију нову алатку, која је заснована на вјештачкој интелигенцији, а назвали су је Sphere и требало би да открије и реагује на дезинформације или лажне вијести на друштеним мрежама.

Како су појаснили из Мете, ова алатка аутоматски скенира стотине хиљада извора истовремено и провјерава да ли је оно што се тврди заиста истинито.

Sphera у својој бази података има 134 милиона јавних интернет страница, а ослања се на колективно знање интернета како би брзо скенирала податке и тражила грешке или лажне тврдње.

Занимљиво, ефикасност Spherе тестирала је најпознатија интернет енциклопедија Википедиа. Како су истакли из Мете, Википедиа користи Spheru за скенирање својих страница и означавање извора који не подупиру тврдње које су наведене.

Из Мете су се похвалили и како Sphera може да препозна упитни извор, предложи бољи или пак да исправку неке информације. С обзиром на то да Википедиа има милионе објашњених појмова и тема, а сваког мјесеца се унесу хиљаде нових, јасно је да им је потребна сва помоћ коју могу добити за провјеру свих тих података.

Међутим, чињеница да Википедиа тестира Spheru не иде на руку само њима, већ и Мети. Наиме, управо им је Википедиа са својом огромном базом података, најбоља учионица за Spheru.

"Ово је снажан примјер како алатка, која се заснива на машинском учењу, може помоћи у раду волонтера. Како ови процеси буду побољшавани, то ће нам омогућити да привучемо нове уреднике на Википедију и пружимо боље, поузданије информације милијардама људи широм света, истакла је потпредсједница Викимедијиног Одбора и професор на Свеучилишту Тел Авив, Шани Евенстајн Сигалов.

Подсjетимо, Мета се посљедњих година нашла на удару како регулатора, тако и својих корисника, због омогућавања ширења дезинформација на својим платформама. Иако су из Мете у неколико наврата истицали да раде све што могу како би смањили ширење дезинформација и лажних вијести, у пракси се то баш и није показало ефикасним.

Да ли ће Spherа то промијенити, остаје да се види. Али, сарадња с Википедиом представља корак у правом смјеру, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана