"Мета" има 30 дана да престане да користи име "Threads"

ГС
Foto: Taнјуг/AP

У посљедњем случају мање компаније која тужи интернет гиганта због наводног коришћења заштићеног имена, британски произвођач софтвера "Threads Software Limited" званично је обавијестио "Meta Platforms" да има 30 дана да престане с коришћењем имена "Threads" за своју друштвену мрежу у Великој Британији.

Ако "Meta Platforms", матична компанија "Facebooka", настави да користи ово име након истека рока, "Threads Software Limited" ће покренути судски поступак.

"Threads" је клауд-базирана систем који олакшава организацију дигиталних порука, емаилова и телефонских позива у јединствену, претраживу базу података.

Овај сервис је развила компанија "JPY Ltd" 2012. године и тада су наводно заштитили име "Threads". Након што су 2018. године остварили прву комерцијалну продају у Сједињеним Америчким Државама, "JPY Ltd" оснива нову компанију, "Threads Software Limited", која је до сада лиценцирала софтвер готово хиљаду организација широм свијета. Продаја овог софтвера расте брзином од 200 одсто годишње, тврде они.

Испоставило се да је компанија "Мета" била упозната са постојањем "Threads Softwarea" прије лансирања своје платформе под истим именом. Адвокати гиганта покушали су четири пута да купе домен "threads.app" од "Threads Software Limited", али су све понуде биле одбијене.

"Мета" је лансирала своју платформу "Threads" у јулу 2023. године, истог мјесеца када је британска фирма уклоњена са "Facebooka", тврде они.

"Сукоб с компанијом вриједном 150 милијарди долара није лак корак за нас. Уложили смо 10 година у нашу платформу, успостављајуц́и препознатљив бренд под именом 'Threads'. Наше пословање се сада суочава са озбиљном пријетњом једне од највец́их технолошких компанија на свијету" изјавио је др Џон Јардли, директор компаније "Threads Software Limited".

Још је рекао:

"Свјесни смо да је ово класичан сукоб Давида и Голијата. Иако можда мисле да могу да користе било које име које желе, немају право на коришћење имена 'Threads' као бренда", додао је Јардли.

Ово није први пут да се "Мета" суочава са сличним проблемима. Када је промијенила име, услиједила је и тужба од стране компаније "MetaX" прошле године због кршења заштићеног знака, преноси "Телеграф".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана