Мајкрософт представио таблет Surface

Б92
Мајкрософт представио таблет Surface

Овај Windows 8 таблет долази у две верзије, WIndows RS и Windows 8 Pro, а ове двије верзије разликују се и хардверски.

Windows RT тежак је 676 грама и дебео 9,3 милимената, долази са 32 или 64GB , а ту су microSD, USB 2.0 порт и Micro HD Видео.

Он је, као и уређај који покреће Windows 8 Pro, таблет 10,6-инчног екрана (ClearType HDDisplay). Међутим, ова про верзија је тешка 903 грама и дебљине је 13,5 милиметара, али долази са 64 или 128 GB меморије.

Windows RT таблет радиће на ARM чипсету, док ће про верзија имати Intel Ivy Bridge.

Поред тога, Microsoft корисницима нуди covere са пуном QWERTY тастатуром, која се путем магнета качи за таблет.

Уколико су Windows таблети баш оно што вама треба, мораћете да се стрпите до јесени, јер ће у продају кренути када буде лансиран и Windows 8, а цијена за сада није позната.

Речено је само да ће бити конкурентна.

Оно што је изненадило поједине аналитичаре је чињеница да је Microsoft одлучио да произведе и хардвер, иако је, бар ако се гледа главни извор прихода, он софтверска компанија.

"Питање је због чега Microsoft то ради", рекао је за Ројтерс Мајкл Силвер, аналитичар Гартнера. "Да ли се ради о неповјерењу у произвођаче? Дефинитивно је ризично када Microsoft почне да се такмичи са својим корисницима", каже он.

А компанија је, када се тиче производње хардвера, имала различите резултате до сада. Док је Xbox и даље један од успjешнијих производа компаније, док је музички плејер Zune, планирано да буде конкурент iPodu, био неуспjешан, а пројекат брзо угашен.

Сличну судбину доживио је и телефон Кин, а у производњу није ушао ни Courier, таблет са два екрана чији је прототип раније приказан.

Хоће ли Surface бити други успjешан излет у поље хардвера, видjећемо од јесени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана