Мајкрософт најавио машину која преводи тренутно - и то вашим сопственим гласом

Агенције
Мајкрософт најавио машину која преводи тренутно - и то вашим сопственим гласом

"Мајкрософт" је најавио највећи пробој у области машинског превођења у протеклих 30 година. Коришћење технике познате као Дубоке неуронске мреже, која машини омогућава да учи по моделу понашања људског мозга, даје бољи превод него икада раније, а подаци о корисниковом гласу се користе да би се он поново уобличио на другом језику.

Шеф "Мајкрософтовог" Одјељења за истарживања Рик Рашид је ову задивљујућу нову технологију прошлог мјесеца приказао у кинеском граду Тиањину, на презентацији "Мајкрософтових" истраживања компјутерске технологије за 21. вијек у Азији, тако што се окупљеној публици обратио на мандаринском кинеском - а притом и својим сопственим гласом. 

 Истраживања у области компјутерског препознавања говора спроводе се већ око 60 година, али све до недавно и најбољи системи су имали проценат грешке од 20-25 одсто, што је значило да је погрешна свака четврта или пета ријеч.

 Новом методом, стопа грешака је смањена за око 30 осто у односу на пређашњу, што значи да је погрешна само свака седма или осма ријеч.

Систем преводи у двије фазе: најпре налази ријечи страног језика које одговарају изговоренима, а затим од њих формира текст у складу са синтаксом жељеног језика, са много већом прецизношћу него до сада.

  Највећи пробој, међутим, представља могућност да се говорник на неком скупу слушаоцима обрати својим соопственим гласом, и то на језику који никада није учио нити га разумије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана