Мајкрософт купио Нокију

Агенције
Мајкрософт купио Нокију

Лондон - Амерички технолошки гигант “Мајкрософт” пристао је да за 5,4 милијарди евра купи одјељење финске компаније “Нокија” за мобилне телефоне.”Нокија” ће пренијети на “Мајкрософт” лиценце за своје патенте, као и сервис за приказивање мапа на мобилним телефонима.


Двије компаније су објавиле да ће споразум бити финализован почетком 2014. године, када ће око 32.000 радника “Нокије” прећи у “Мајкрософт”, пренио је Би-Би-Си.

“Нокија” је годинама трпила тржишни притисак од производа компанија “Самсунг” и “Епл”, а “Мајкрософт” је критикован да је сувише споро реаговао на развој тржишта мобилних телефона.

“Ово је храбар корак у будућност и добитна комбинација за запослене, акционаре и муштерије обје компаније”, саопштио је директор “Мајкрософта” Стив Болмер.

Трансакција мора да добије потврду “Нокијиних” акционара и регулаторних органа.

“Мајкрософт”, једно од највећих имена у свијету технологије, суочен је са проблемима, пошто корисници све чешће одбацују традиционалне десктоп компјутере и лаптопове и прелазе на паметне телефоне и таблетне рачунаре.

Овим потезом, амерички гигант је комплетирао прелазак са пословања фокусираног на софтвер у великог хардверског тржишног играча, пошто у свом каталогу има конзолу за видео-игре, таблетне компјутере, а убудуће и своје мобилне теелфоне.

Анализе показују да “Нокијини” уређаји из серије “лумија” доминирају тржишним сегментом паметних телефона са оперативним системом “виндоус”, са удјелом од 75 одсто. “Мајкрософтов” софтвер у својим мобилним телефонима користе још “Самсунг”, “ХТЦ” и “Хуавеи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана