"Мајкрософт": Хакери користе вјештачку интелигенцију

Срна
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Хакери из Русије, Кине и Ирана, који имају подршку државе, користили су алате "ОпенАИ" са вјештачком интелигенцијом, иза којих стоји "Мајкрософт", да би усавршили своје вјештине и преварили своје мете, наводи се у новом извјештају те америчке компаније.

"Мајкрософт" је навео да је пратио хакерске групе повезане са руским војним обавјештајним службама, иранском Револуционарном гардом и владама Кине и Сјеверне Кореје док су покушавале да усаврше своје хакерске кампање користећи велике језичке моделе.

Ти компјутерски програми, који се често називају вјештачка интелигенција, користе огромне количине текста да би генерисали одговоре који звуче људски.

"Мајкрософт" је увео потпуну забрану кориштења ове технологије за хакерске групе које подржава држава.

"Независно од тога да ли постоји било какво кршење закона или било какво кршење услова пружања услуге, ми једноставно не желимо те актере које смо идентификовали - које пратимо и за које знамо да су актери пријетњи разних врста - не желимо да имају приступ овој технологији", рекао је потпредсједник "Мајкрософта" за безбједност корисника Том Берт.

Руски, сјевернокорејски и ирански дипломатски званичници нису за сада одговорили на питања о овим оптужбама.

Портпарол кинеске Амбасаде у САД Лиу Пенђу рекао је да се противи "неоснованим клеветама и оптужбама на рачун Кине" и залаже се за "безбједну, поуздану и контролисану" примјену вјештачке интелигенције да би се "побољшало опште благостање читавог човјечанства

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана