Лого Гугла у част Јулијуса Ричарда Петрија

Aгенције
Лого Гугла у част Јулијуса Ричарда Петрија

Сан Франциско - Интернет претраживач "Гугл" данас је промијенио изглед лога у част 161. године од рођења Јулиуса Ричарда Петрија, њемачког бактериолога коме се приписује проналазак Петријеве посуде.

Рођен је 31. маја 1852. године у Бармену у Њемачкој, а преминуо у 69. години, 20. децембра 1921. године у њемачком граду Цајц.

Петри посуду је изумио у периоду док је радио као асистент љекара и микробиолога Роберта Коха, добитника Нобелове награде за медицину и физиологију 1905. године.

Јулијус Рихард Петри је студирао медицину до 1876. године, када је добио диплому, након чега је наставио даље школовање у Берлину, гдје је био у активној служби као војни љекар све до 1882. године, а потом је био резервиста.

Убрзо је добио посао у берлинској Здравственој установи, гдје је постао Кохов асистент, у чијој је лабораторији и дошао на идеју за Петри посуду.

Ријеч је о плиткој, провидној, стакленој или пластичној цилиндарској посуди коју микробиолози користе у изучавању разних култура бактерија и других микроорганизама на посебно припремљеним храњивим подлогама.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана