Lenovo неће снабдjевати тајне службе

telegraph.co.uk
Lenovo неће снабдjевати тајне службе

Компанији Lenovo је забрањено да електронским уређајима снабдијева строго контролисане мреже тајних обавјештајних служби као што су GCHQ, MI5 и MI6, пише енглески Телеграф.

Кинески произвођач компјутерске опреме Lenovo неће више моћи да продаје опрему за строго контроилсане "тајне" мреже обавjештајних служби попут MI5 и MI6, због наводне рањивости и пропуста у сигурности опреме која би могла да буде предмет напада хакера.

Према посљедњим информацијама "више обавештајних војних служби" у Аустралији и Енглеској је потврдило да постоји писмена забрана за набавку опреме коју прави Lenovo и који би се евентуално уграђивали у "тајне" мреже.

Ова забрана је наводно уведена у Америци, Канади, Новом Зеланду и Аустралији још средином прошле деценије, након интензивног тестирања опреме од стране Британске тајне службе која је открила пропусте у сигурности опреме, нарочито чипова, који су омогућавали нападачима даљински приступ без знања власника.

Уколико се ове информације потврде тачним, вријеме забране би се поклопило са датумом преузимања компаније IMB од стране Лонова 2005. године, а претпоставља се да је разлог забрани и евентуални страх да би кинеска компанија могла да злоупотреби сигурносне пропусте у опреми како би приступала повjерљивим информацијама страних обавjештајних служби.

На списку организација које су забраниле куповину опреме Ленова налазе се Биро и главни штаб енглеске владе за комуникације, службе MI5 и MI6, аустралисјке обавjештајне службе као и Америчка Национална безбедносна агенција (НСА).

Ова забрана важиће само за строго повjерљиве "тајне" мреже, док ће Lenovo и даље остати значајан снабдjевач опремом осталих "некетегорисаних" државних мрежа у поменутим земљама.

У саопштењу за јавност компанија Lenovo је рекла да није добила никакво званично обавjештење за ограничење продаје своје опреме, додајући да су њихови прозводи "поуздани и сигурни подједнако за индивидуалне као иза корпоративне кориснике".

Lenovo је тренутно највећи снабдевач рачунара на свијету, заузимајући 16,7% укупног тржишта у другом кварталу ове године, што је пораст за 1,7% у односу на исти период прошле године.

Међутим, постоји широко распрострањена сумња на Западу да чак и недржавна предузећа у Кини имају блиске везе са владом кроз свеприсутне комитете Комунистичке партије који раде у њима, и да им од њих долазе "несумњиве безбједносне пријетње", па је сигурно и то био разлог доношења ове забране, сматрају аналитичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана