Купујете телефон? Чувајте се ових 7 грешака

Агенције
Купујете телефон? Чувајте се ових 7 грешака

Куповина паметног телефона није тако једноставна како се на први поглед чини, независно од тога колико сте новца спремни да потрошите.

Постоје разне грешке приликом одабира и оне коштају, не само финансијски, ипак је особа "осуђена" на оно што изабере и то може да представља проблем на дуже стазе.

ICTbusiness је направио списак од седам најчешћих грешака приликом куповине паметних телефона, али и њихових дијелова.

1. Злато, платина, дијаманти

Паметни телефони нису накит, годину дана након појављивања на тржишту биће застарјели и хит ће бити новији модели. Зато нема потребе трошити новац на нешто кичасто и скупље. Наравно, ако новац није ни најмањи проблем, онда нема смисла ово послушати, ионако ћете имати новац за позлаћени модел догодине. Као што је имао свак ко се одлучио да плати 20.000 долара за iPhone 4S окићен дијамантима или 18 хиљада за Samsung Galaxy S5.

2. Мини верзије

До прије три године имати паметни телефон од четири или мање инча било је потпуно нормално. Сад је нормално имати уређаје од пет до 5,5 инча, а неријетко се виде и са још и већим екранима. Најчешће је ријеч о малој разлици у цени, а великој разлици у спецификација и могућностима уређаја. Осим кад је ријеч о Sony Xperia Z5 Compact јер Sony је једини на тржишту који уз мини верзију свог премиум уређаја не дира превише у перформансе, тек понуди нешто мање радне меморије. Све у свему, ако вам је баш до мањих уређаја, сачекајте неко вријеме или купите неки старији модел. Брзо им падају цијене, а споро им расту перформансе.

3. Незванична дијелови

Одлучили сте да не купујете нови уређај након двије године, задовољни сте постојећим и желите да уштедите, али сте примјетили сте да батерија више није што је била. Ако се одлучите да је замјените, не купујте ништа неслужбено, само производе оних који су и произвели ваш уређај. Све друго ће га уништити и а новац ћете бацити. Уједно ћете морати да купите нови паметни телефон.

4. Бежични пуњачи

Звучи сјајно, изгледају лијепо и тиме лако заварају. Компатибилни су тренутно само и искључиво с моделима за које долазе. Дакле, имате Galaxy S7 и купили сте овај фенси додатак, али ако купите слиједећи Galaxy модел, можете постојећи бежични пуњач заборавити.

5. Само да је премиум

Немојте да се залетите да купите новији модел уређаја који имате, а да заправо не купујете ништа ново. Примjер је Sony Xperia Z5 Premium, која је нешто већа од Xperia Z5 модела, али осим тога је практично идентичан уређај. Слично је и са iPhone 6 и iPhone 6S, као што је било слично и са прошлогодишњим HTC, који је итекако подсjећао на онај од прије двије године.

6. Таблет

Ово се односи на оне који нису свесни шта је таблет па га купују гледајући спецификације и тај предивни велики екран. Ако не носите торбу, имаћете много компликација с њиме.

7. Антене

Ако има спољну антену то значи да нешто није најбоље. Живимо у другој деценији 21. вијека, антене су прошлост већ 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана