Кремљ се враћа писаћим машинама

Aгенције
Кремљ се враћа писаћим машинама

Москва - Руска државна служба задужена за заштиту комуникација у Кремљу планира куповину писаћих машина како би спријечила цурење информација из компјутера, изјавили су извори из ове службе.

Повратак на папир и куцање из времена совјетске бирократије наводно је посљедица објављивања тајних докумената на веб сајту "Викиликс" и афере коју је покренуо бивши службеник америчке Централне обавјештајне агенције Едвард Сноуден.

Федерална служба заштите /ФСО/, која штити и предсједника Владимира Путина, потрошиће нешто више од 11.000 евра на куповину већег броја електронских писаћих машина, објављено је на веб сајту државне агенције за јавне набавке.

"Ова куповина планирана је дуже од годину дана", рекао је АФП-у извор из ФСО.

Лист "Известија" пише да државна служба жели да купи 20 писаћих машина, зато што припрема повјерљивих докумената на компјутерима можда више није безбједна.

"Послије скандалозне дистрибуције докумената на жВикиликсуж, Сноуденових изјава медијима и извјештаја о томе да је премијер Дмитриј Медведев био прислушкиван на самиту Г20 у Лондону, одлучено је да се прошири пракса кориштења папирних докумената", пише лист позивајући се на извор у ФСО.

"Известија" наводи да, за разлику од штампача, свака писаћа машина има јединствен начин записивања знакова, па се сваки документ може повезати са машином на којој је куцан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана