Креће трка за 1400 нових домена

тпортал.хр, ICANN
Креће трка за 1400 нових домена

Коначна листа приедлога који ће конкурисати популарном dot.comу објављена је данас, а први нови домени биће у употреби за годину дана.

ICANN (Internet Corporation for Assigned and Numbers) данас објављује листу приједлога за нове домене, а на конкурс који је расписао у мају пријављено је преко 1410 различитих нових домена. Више од половине пријава пристигло из Сједињених Америчких Држава, чак 911, а 675 пријава из Европе.

Иначе је стигло 1930 предлога, али неки су били исти, тако да коначна бројка износи 1410. Предлагачи који су послали исте идеје мораће да се се договоре око тога ко полаже право на име, наводе из ICANN-а, а уколико се не договоре, ICANN ће за те називе одржати аукцију на коју се могу јавити сви заинтересовани.

Нови предлози односе се на имена корпорација, хобије, етничке групе, изразе и све остало за што су они који су пријавили нове домене мислили да би могло бити занимљиво за потенцијалне клијенте и кориснике.

Према најавама из ICANN-а, приоритет ће имати домени које су орјентисани на друштво и заједницу. Након објаве листе предлога, корисници ће имати рок од 60 дана да коментаришу понуђене приједлоге. Осим коментара, корисници ће моћи поједине домене пријавити и као увредљиве или пак покрену питања око ауторских права за поједине називе.

С обзиром да ће потрајати процедура одобравања за нове домене, предвиђа се да ће проћи барем годину дана док не буду у употреби.

Наиме, осим јавне расправе о називима, свако ко је пријавио нови домен мораће да предложи и финансијски план који мора бити одржив.

За ICANN је он битан уколико компанија као власник неког домена може гарантовати да ће он постојати и уколико компанија пропадне. Сви који су пријавили нове домене за сваку су пријаву морали да плате 185 хиљада долара, а нови називи, међу којима има врло привлачних за велик број клијената и корисника, могли би донијети велику зараду њиховим власницима.

Какви нас домени очекују?

Међу онима који су пријавили највише предлога за нове домене је Google, који је пријавио преко педесет нових назива.

Компанија Donuts, на примjер, објавила је да је прикупила сто милиона долара за куповину 307 домена, док се DemandMedia пријавила за 26.

.sucks – Канадска холдинг компанија Momentous, са сjедиштем у Отави, жели да буде стjециште свих интернет тролова. Можемо већ да замислимо ратове које ће водити iOS.sucks и Android.sucks.

.rip – Још један домен за који је заинтересован Momentus. Служиће као мjесто гдjе се могу смjестити сjећања на људе, марке и производе који више нису са нама.

.casa – Судећи по ономе што пише овдjе, ова кућа могла би постати кућа регистра GoDaddy.

.adult, .porn, .sex – Ова имена су овдjе очигледно зато што регистру ICM није довољно само име .xxx.

.app – Ново пребивалиште за програмере мобилних апликација.

.rocks – Логичан избор за компанију Dotrocks из Арканзаса, али вjероватно и за још неке.

.world – Јасно је да за имена у овом домену за које је заинтересован регистар Radix не треба да се јављају Марсовци, ако их Наса у августу пронађе на Црвеној планети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана