Краљица најбржих рачунара

Дојче веле
Краљица најбржих рачунара

На новој листи 500 најбржих рачунара света, JUQUEEN је број пет. Гигант Истраживачког центра у Јилиху брз је као 100.000 обичних рачунара и у стању је једноставно да симулира све.

ЈУГЕНЕ је 2009. године био у стању да обави трилион (милион милијарди) рачунских операција у секунди. То је један пета-флоп. JUQUEEN сада успијева да одради пет трилиона у секунди, дакле пет пета-флопова. Упркос томе, захваљујући мањим процесорима и побољшаној енергетској ефикасности, JUQUEEN је 30 одсто мањи од претходника.

И научници који не раде у Истраживачком центру у Јилиху могу да изнајме суперрачунар за своје пројекте и експерименте. „Истраживачи морају да предају научни захтјев и он мора да буде одобрен. То је веома тешка препрека, али, на крају, научници који раде са JUQUEEN не морају да плаћају његово коришћење", каже је професор Томас Липерт, директор Центра за суперрачунарство у Јилиху.

Рачунар за све

JUQUEEN се употребљава за енергетску технологију, предвиђања развоја климе или временских прилика, као и за истраживања на пољу здравства. „JUQUEEN би убудуће требало да нам помаже да визуелно представимо болести мозга. И на пољу истраживања материјала, JUQUEEN нас може довести до важних сазнања. Исто важи и за класична симулациона подручја астрономије и физике елементарних честица", наводи професор Липерт.

Прије три године, њихов најбољи рачунар имао је капацитет од „само" једног пета-флопа. Професор, мисли да нас у будућности чека још већи и бржи напредак у повећању капацитета: „Наш циљ је да за двије године постигнемо капацитет од 50 до 100 пета-флопова. У Америци је истраживање на том пољу још напредније. До краја деценије тамо ће можда достићи капацитет од 500 до 1000 пета-флопова", каже Липерт, наглашавајући да таква предвиђања нису нужно и поуздана.

Скромни експерти

Професор Липерт тврди да је тренутно могуће повећати радни капацитет рачунара, међутим, треба бити опрезан: „Пуко повећање капацитета паралелизацијом процесора је, по мом мишљењу, погрешан пут. Ми радимо на томе да убрзамо појединачна језгра процесора", објашњава професор Липерт.

Иако не употребљава израз као што је „понос", професор Липерт тврди да су истраживачи Центра срећни што имају машину способну да ради таквом снагом. Липерт није био изненађен што се њихов нови суперрачунар JUQUEEN нашао на петом мјесту листе најбржих суперрачунара свијета: „Наравно да смо отприлике знали на које мјесто можемо да рачунамо, али то није мотив за наш рад. Ми конструишемо машине да би научници могли да их на најбољи могући начин користе."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана