Крај Windows XP-а стартни знак за хакере

telegraph.co.uk
Крај Windows XP-а стартни знак за хакере

Корисници оперативног система Windows XP ће након укидања подршке у априлу слиједеће године бити под великим ризиком од напада хакера, који ће на сваки начин покушати да искористе ситуацију у којој ће велики број рачунара остати са "рупама" и неажурираним оеративним системом.

Они који не надограде оперативни систем у тренутку када Microsoft у априлу 2014. године буде укинуо било какву подршку корисницима, практично ће бити на "брисаном простору", а стручњаци за сигурност су саопштили да ће тај тренутак заправо бити "пуцањ стартног пиштоља" за хакере који ће кренути у "лов" на рањиве компјутере, који ће остати неажурирани.

Раније ове године, Тим Рејнс, један од директора у Microsoftу је управо указао на овај проблем, јер ће истог тренутка када Microsoft буде избацио посљедње безбједносне поставке за оперативни систем, нападачи одмах покушати да преокрену те поставке и пронађу слабости, како би касније то искористли за неку врсту злоупотребе или крађе података.

"Уколико се то деси, нападаћи ће покушати да развију и у систем убаце код уз помоћ кога ће моћи да искористе све слабости и "рупе" у оперативном систему, а с обзиром да Microsoft више никада неће објављивати никакве закрпе за Windows XP, његови корисници ће бити под максималним ризиком заувијек", рекао је Рејнс.

Microsoft је на тржиште избацио 2001. године, а посљедње озбиљна стабилна верзија програма је био Service Pack 3 који је објављен у априлу 2008. године. Главна подршка за XP престала је 2009. године, али је одлучено да се период продужене подршке ипак продужи до априла 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана