Крај шифрама на Гуглу?

GS
Foto: Ilustracija

Гугл је увео алтернативу лозинкама коју назива "Passkey" или приступни кључеви. Приступни кључеви омогућавају корисницима да се, умјесто уз помоћ лозинке, пријављују на различите сервисе на исти начнин на који откључавају свој уређај - отиском прста, скенирањем лица или ПИН-ом.

"Passkey" je стандард који је Гугл развио у сарадњи са Еплом и Мајкрософтом и алијансом ФИДО, а функционише на свим уређајима који подржавају биометријску аутентификацију, преноси "Nova.rs".

Приступни кључеви пружају већи степен сигурности у односу на традиционалне лозинке, будући да се биометријски систем аутентификације много теже "пробија" или фалсификује, тврде из компаније.

Приступни кључеви се не дијеле са Гуглом, већ постоје само на вашим уређајима, што пружа додатну заштиту од напада, а могу замијенити и друге системе пријаве као што су 2ФА или СМС потврда.

Након што додате приступни кључ на свој налог, Јутјуб, Gmail и други Гуглови сервиси ће га тражити сваки пут кад се поново пријавите или кад год открије неку сумњиву активност.

Гугл напомиње да опцију не треба користити на уређајима који се дијеле са другим људима јер на тај начин свако може добити приступ вашем налогу.

"Верге" преноси да се корисници већ данас могу пребацити на нови систем аутентификације, преноси "Данас".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана