Крај једне ере: Збогом, Winamp!

Агенције
Крај једне ере: Збогом, Winamp!

Легендарни медиа плејер Winamp престаће да постоји након 15 година, а крај једне ере која је промjенила и музичку и IT индустрију, лансирала MP3 у стратосферу и упознала цио свијет са ламама заказан је за 20. децембар.

Иако је Winamp и даље веома популаран у неким крајевима свијета Nullsoftoво чедо је на Западу одавно изгубило статус неприкосновеног. Тамо већ годинама траје ера, прије свега, иТунеса. Многи којима је и то парче софтвера мрско, прешли су на AIMP или Foobar.

Winampова силазна путања почела је 2002. године, када је компанију Nulsoft преузео гигант АОЛ за 80 милиона долара и, несхватљиво, одлучио да без много борбе препусти тржиште рjешењима која су привукла кориснике тиме што су једноставна, већ инсталирана на уређајима и мулти-платформска.

Напстер је постао прошлост, потреба за организацијом плејлисти и гомиле директоријума са MP3 фајловима је полако нестајала, а самим тим је Winamp губио своје мjесто, које је годинама, константним унапређењима заслужено стицао још од верзије 0.2а из априла 1997. године.

Међутим, нове верзије су доносиле мало правих новина и чистијег звука, а све више “bloata”, па је популарност наставила да пада.

“Није постојао ваљан разлог због ког Winamp не би могао да буде тамо гдjе је iTunes данас, осим тога што је створено неколико слојева лоших одлука од тренутка када је АОЛ преузео посао”, рекао је прошле године Роб Лорд, први директор Winampа.

Иако је под окриљем АОЛ-а Winamp наставио да добија нове скинове, плугинове и опције, прекасно се дочепао Андроида и Мековог свијета, а индустрија се поново показала као немилосрдна према онима који нису свијесни промена.

Уколико желите да са званичног сајта скинете посљедњу верзију, то можете учинити још тридесетак дана на овом линку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана