Крај филмова на оптичким медијима

vidi.hr
Крај филмова на оптичким медијима

Ове године ће online стиминг филмова у САД-у први пута надмашити филмове на DVD-има и блу реј дисковима.

Истраживање компаније IHS указује како у САД-у индустрија филмова на оптичким медијима све више каска за online стримингом, односно приказивањем преко Интернета у реалном времену, који има 3,4 милијарди гледања, у успоредби с физичким медијима који се продају у 2,4 милијарде примјерака.

"Након 30 година куповања филмова на казетама и оптичким медијима, ова година представља велики преокрет", каже аналитичар IHS-а Ден Сирксан. "Амерички корисници направили су историјски преокрет миграцијом с физичких медија на online гледање филмова".

Сирксан каже како би ово могло значити крај раздобља које се протеже кроз десетак година историје кућног гледања филмова, но за потпуни нестанак физичких медија ће требати још неко вријеме, обзиром да се након девет година од лансирања музичких сервиса, индустрија музике на CD-има још увијек држи у границама исплативости.

Према предвиђањима IHS-а, даље јачање филмских online сервиса и развој интернетске телевизије ће задати одлучујући ударац индустрији оптичких медија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана