Кориштен програм сличан Firefoxу ради шпијунирања

Агенције
Кориштен програм сличан Firefoxу ради шпијунирања

Опасан шпијунски софтвер којег државе користе за праћење интернетских корисника прекривен је као Firefox и не могу га открити антивирусни програми

Бројне владе широм свијета шпијунирају своје кориснике користећи софтвер који је прикривен као популарни web претраживач Firefox и који је изнимно опасан јер може преузети контролу над било којим оперативним системом, а не може га открити нити један од најпопуларнијих антивирусних програма, преноси Dnevnik.hr.

Шпијунски софтвер Finisher развила је компанија Gamma International за легално праћење криминалаца на интернету, но истраживачи из Citizen Laba са универзитета у Торонту упозорили су да га бројне владе користе за илегално праћење дисидената и бораца за људска права те су Finisherови сервери пронађени у 36 земаља – на овом попису нема БиХ, али се налазе земље попут Аустрије, Мађарске и Србије.

На BBC-у кажу да су још прије двије године пронашли документе који доказују да се Finisherom користила и влада у Египту која га је искориштавала за приступ e-mailovima и снимање разговора путем Skypea. Из Gamma Internationalа те су оптужбе занијекали те се Египат није нашао на посљедњем попису земаља у којем су пронађени Finisherови сервери.

С обзиром да се овај софтвер скрива као Firefox, из Mozille су прозвали Гамму International за злоупотребу Firefoxа те су затражили да прекину користити име њихова претраживаче интернетских страница за варање корисника и инсталацију шпијунског софтвера. На свом су блогу објавили како се Firefoxом служе стотине милиона корисника широм свијета те је заштита Mozillina брeнда од пресудне важности за даљњи успјех њихова web претраживача.

Finisher је изнимно опасан malware који се без знања корисника може инсталисати на њихов компјутер, снимати schreenshotove екрана, биљежити што корисници пишу на рачунарима и на тај начин пратити комуникацију путем друштвених мрежа и mailova, а чак може преузети контролу над камером и микрофоном рачунара и на тај начин пратити све активности корисника.

Такође, развијена је и мобилна верзија овог софтвера тако да се путем њега може пратити и сва конверзација путем мобилних телефона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана