Корисници Јутјуба могу да траже уклањање садржаја који има њихово лице или глас

Агенције
Foto: BBC

Платформа Јутјуб је увела промјену својих правила тако да ће корисници моћи да затраже укидање садржаја генерисаног вјештачком интелигенцијом (АИ) који симулира њихово лице или глас.

Јутјуб жели да погођени корисници затраже уклањање АИ садржаја на основу кршења приватности, а не зато што је у питању такозвани “дипфејк”, односно обмањујући садржај, преноси портал Тех кранч.

Особа која је објавила сумњиви садржај ће најприје добити 48 сати да га уклони.

Ако се то деси, жалба је затворена, а у супротном ће Јутјуб покренути преглед саџаја.

Подношење захтјева за уклањање не значи да ће садржај бити аутоматски уклоњен, већ ће Јутјуб на основу више различитих фактора донијети коначну одлуку.

Компанија ће морати да процијени да ли је у питању сатира или пародија, да ли садржај јасно указује на особу која тражи уклањање и да ли је садржај заиста направљен уз помоћ АИ.

Јутјуб ће такође посебно разматрати да ли садржај приказује јавну личност или другу добро познату особу која се не понаша у складу са законом или на други непримјерен начин.

Ова одредба је посебно важна у изборној години у Сједињеним Америчким Државама, гдје би АИ садржај могао потенцијално да утиче на бираче и промијени исход гласања, наводи технолошки портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана